Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Siste frist for Jens

For 20 år siden gikk Jens Stoltenberg inn for fedres rett til foreldrepermisjon, uavhengig av mors inntekt. Men fortsatt står menn uten denne retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har hver tredje far ikke rett til å ta ut fedrekvote, de fleste fordi barnets mor ikke har jobbet seks av de ti siste månedene før barnet ble født.

- Menn må få automatisk rett til permisjon basert på egen inntekt, sa Stoltenberg til Arbeiderbladet i 1990. Året før foreslo Stoltenberg, sammen med resten av mannsrolleutvalget fra 1986, at opptjeningsgrunnlaget for menns rett til permisjon «skal baseres på egen inntekt.»

Siste frist

Nesten 20 år etter og tre år i flertallsposisjon har regjeringen Stoltenberg ikke gitt menn denne retten. Fortsatt er den et uinnfridd løfte i Soria Moria-erklæringen.

Leder av dagens mannspanel, Arild Stokkan-Grande (Ap), legger nå press på sin egen statsminister.

- Det er jo en helt håpløs gammelt regel. Det er ganske mange menn i dag som derfor ikke får fedrekvote, meg selv inkludert. Og den dag i dag har en ikke fått gjort noen ting. Vårt krav er at det må på plass i statsbudsjettet for 2009. Det er siste frist, sier han.

- Tida overmoden

Også Ap-veteran Britt Schultz mener statsminister Jens Stoltenberg må ta grep før stortingsvalget.

GAMMELDAGS: Regelen som hindrer fedre i å ta fedrekvote er håpløst gammeldags, mener lederen av dagens mannspanel, Arild Stokkan-Grande. Foto. TRULS BREKKE
GAMMELDAGS: Regelen som hindrer fedre i å ta fedrekvote er håpløst gammeldags, mener lederen av dagens mannspanel, Arild Stokkan-Grande. Foto. TRULS BREKKE Vis mer

- Tida er overmoden. Det må nå legges en politisk plan for at dette skal gjennomføres, hvis ikke løper tida ifra politikken. Det er urettferdig og diskriminerende overfor rollen som pappa at menn ikke får selvstendig opptjeningsrett, sier hun til Dagbladet.

Schultz satt i mannsutvalget sammen med Stoltenberg. Den tidligere statssekretæren var også stabssjef ved statsminister Thorbjørn Jaglands kontor.

- Det må komme noe på dette allerede i neste års budsjett. Det vil være en veldig viktig reform og en investering i framtida, sier Schultz.

- Hva synes du om Jens Stoltenberg som en pådriver for fedres rettigheter?

- Jens må stille opp

- Det blir galt å si at han ikke er en pådriver, men han må ta sterkere grep om denne delen av politikken. Likestillingspolitikken ikke har hatt en klar profil de siste åra. Det har vært mye symbolpolitikk, men symboler gir ikke resultater. Jeg har tro på at Anniken Huitfeldt kan bli mer aktiv og politisk handlingskraftig, men det betinger at Jens også stiller opp, sier Schultz.

Også Elin Kvande, professor i sosiologi og forfatter av boka «Fleksible fedre» mener tida er overmoden.

- Jeg er forundret over at det ikke har skjedd. Det er utrolig at mannsrolleutvalget den gang ikke fikk større innflytelse og at det ikke er fulgt opp i større grad i dag, sier hun.

Det har ikke vært mulig å få en kommentar fra Jens Stoltenberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media