Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste frist: Solnedgang

Midtøsten er i helspenn. FNs Kofi Annan og Russlands Igor Ivanov jobber i dag på spreng for å stanse kampene. Når sola går ned, er fristen ute. Israel truer med full krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Ehud Barak gjentar ultimatumet:

- Hvis situasjonen ikke roer seg og vi ikke ser en markant forskjell i gatene, vil vi konkludere med at Arafat bevisst har forlatt fredsprosessen.

Barak truer med «bruk av full militær styrke».

Når sola går ned i kveld, markerer det slutten på den jødiske Yom Kippur-høytiden. Da vil den israelske regjeringa møtes for å velge strategi. Palestinerne svarer med samme mynt, og gir israelerne samme frist til å avslutte skytinga.

Russerne er på plass

Dersom urolighetene ikke har gitt seg innen kvelden, kan Midtøsten stå foran en ny storkrig.

I kveld kommer FNs generalsekretær Kofi Annan til Tel Aviv i Israel for å møte Barak og den palestinske presidenten Yasser Arafat. Den russiske utenriksministeren Igor Ivanov er allerede i Midtøsten for å forhandle fram en løsning på den 11 dager lange konflikten.

I dag tidlig forhandlet han med syrerne for å hindre ytterligere uroligheter i Libanon hvor tre israelske soldater er kidnappet. Seinere skal Ivanov til Libanon før han ankommer Israel i kveld.

Clinton kommer

Også president Clinton skal til Midtøsten, men sier foreløpig at han vil vente til våpnene er lagt ned. Trolig kommer han midt i uka for å møte Barak og Arafat i Egypt.

Også i Israels arabiske nabolanden foregår det intenst diplomati i dag.

Så langt er 85 mennesker døde - de aller fleste palestinere - og rundt 2000 skadd i sammenstøtene som startet 28. september. Den israelske politikeren Ariel Sharon provoserte fram kamper ved å besøke en helligdom som er felles for jøder og arabere i Jerusalem.

Militært overlegne

I går kveld ble israelske Hillel Lieberman (37) funnet skutt og drept i en hule på Vestbredden. Han skal være en fjern slektning av den amerikanske visepresident-kandidaten Joseph Lieberman. Tre palestinere ble også drept i går - en dag som var relativt rolig, men svært spent.

Dersom israelerne gjør alvor av truslene sine i kveld, er det et av verdens største og best trente styrker som kan gå til angrep på palestinerne.

- Hittil har vi knapt brukt en prosent av vår militære styrke, truer vise-forsvarsminister Efraim Sneh.

Les også:

Finn ut mer om konflikten:

Addameer (Samvittighet): Palestinsk menneskerettighetsorganisasjon.

Webkamera fra Klagemuren i Jerusalem

Det israelske utenriksdepartementet

Palestinske myndigheter

For flere linker og mer bakgrunn.

FORHANDLER PÅ SPRENG: Igor Ivanov skal i dag forhandle i Syria, Libanon og Israel. I går pratet han med Syrias utenriksminister Farouk Al Sharaa (til høyre).
SLÅSS VIDERE: I går fortsatte kampene tross Baraks ultimatum.
MØTER TROPPENE: I går var Ehud Barak på grensa mot Libanon hvor tre israelske soldater ble kidnappet.