Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SISTE: Frp-landsmøtet må ta stilling til delt OL-innstilling

Det bekrefter leder av redaksjonskomiteen Per Sandberg overfor Dagbladet.

BEKREFTER OL-SPLITT: Et flertall i Frp's redaksjonskomité på landsmøtet sier nei til OL. Et mindretall vil imidlertid sende saken til partiets landsstyre, som da vil behandle saken i oktober. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BEKREFTER OL-SPLITT: Et flertall i Frp's redaksjonskomité på landsmøtet sier nei til OL. Et mindretall vil imidlertid sende saken til partiets landsstyre, som da vil behandle saken i oktober. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Den store saken på Frp's landsmøte er hva partiet lander på i spørsmålet om en statsgaranti til Oslo-OL i 2022.

Fylkeslagene i Troms og Sogn og Fjordane har fremmet en resolusjon om å si nei.

Nå bekrefter leder av redaksjonskomiteen Per Sandberg overfor Dagbladet at partiet søndag tvinges til å ta stilling til en delt innstiling.

Et mindretall går inn for å sende saken til partiets landsstyre - et flertall sier nei.

- Innstillingen er lagt fast. Et flertall anbefaler at Frp sier nei til en statsgaranti for OL, sier Per Sandberg til Dagbladet.

Nestlederen leder arbeidet i redaksjonskomiteen på landsmøtet.

Sandberg opplyser imidlertid at et mindretall i redaksjonskomiteen ønsker at landsmøtet ikke tar stilling nå, men overbringer fullmakten til landsstyremøtet i Fremskrittspartiet i oktober.

- Det blir en stor og bred diskusjon i morgen, en spisset diskusjon, men det viktigste av alt, som har jaget meg litt, er at landsmøtet får tatt avgjørelsen. At det er rørsla som bestemmer, sier Sandberg.

- En ærlig sak Sandberg avdramatisere den delte innstilingen, men er tydelig på at partiets statsråder må følge landsmøtets vilje.

- Det handler litt om vi skal spille ut kortene våre nå og sette oss på sidelinja. Men spennende blir det, uansett om det blir avgjørelse eller utsettelse. For dette kan medføre at det for første gang blir dissens i regjeringen, avhengig av hva Høyre gjør, sier Sandbger, og fortsetter:

- Jeg anser ikke det for å være dramatisk. Det er en ærlig sak. Våre sju statsråder blir jo bundet av vedtaket i landsmøtet, hvis det blir nei. Det er viktig å være tydelig på: Et nei fra oss legger ingen føringer på Høyre. Ingen sure miner her i gården om de sier ja, vi tar bare dissens, og så går ferden videre, sier Sandberg.

- Høyre kan søke Ap I formiddag meldte Bergens Tidende at redaksjonskomiteen kom til å si nei.

Samtidig sa Sandberg til Dagbladet at et OL-nei fra Frp's landsmøte, ikke nødvendigvis betyr kroken på døra for et Oslo-OL.

- Gitt en votering på landsmøtet, er jeg sikker på at våre statsråder følger landsmøtets vilje. Men Høyre kan fortsatt søke flertall med eksempelvis Arbeiderpartiet i Stortinget, dersom Frp's statsråder tar dissens i saken, sier Sandberg, som legger til at han slett ikke er sikker på at et Frp-nei i helga betyr et endelig nei til OL, sa Sandberg i formiddag.

Overfor Dagbladet i går sa imidlertid kilder i både Høyre og Arbeiderpartiet at et Frp-nei trolig betyr nei til OL.

Det regnes nemlig som tilnærmet utenkelig at statsminister Erna Solberg (H) og Høyre vil fremme en sak til Stortinget der hun overkjører regjeringespartneren Frp.

Samtidig er det lite trolig at Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om å si ja på egenhånd.

- Det har vi ikke tatt stilling til, men jeg kan ikke tenke meg at vi gjør det. I en så stor og viktig sak må vi anta at regjeringen forankrer sitt standpunkt i støttepartiene, sier en sentral Ap-kilde til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!