Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste hånd på boka...

Gro Harlem Brundtland legger nå siste hånd på sine memoarer, som skal være i salg i november. Etter det Dagbladet erfarer vil hun endelig avsløre sin rolle i begivenheter hun tidligere har vært taus om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den personlige boka begynner med barndommen og ender med de dramatiske dagene i oktober 1996 da hun gikk av.

- Boka inneholder nyheter. Den vil gi mange ny innsikt, bekrefter Arne Olav Brundtland.

- Hun kommer til å avsløre en del hemmeligheter, sier administrerende direktør i Gyldendal forlag Geir Mork.

Utkastene bevoktes strengere enn statsbudsjettet. Ved siden av Mork er det bare to personer som har tilgang til manuskriptet. Tidligere statssekretær Morten Vetland er hyret inn av Gyldendal for å bistå Gro med skrivingen, og tidligere statsråd Grete Berget hjelper med research.

- Privat og kontant

- Boka handler både om den private og den politiske Gro, og folk vil oppleve den som en dypt seriøs og kontant bok.

Arbeidet med boka har vært Gros hovedaktivitet siden hun gikk av som statsminister. Landsmoderen har brukt tida godt - manuskriptet er langt.

- Hun har en enorm energi og arbeidskraft, sier Mork. Selv jobber han dag og natt med Gros notater.

- Denne boka vil interessere det norske folk, slår forleggeren fast. Han hevder dessuten at den er godt skrevet.

«Kjeftesmella»

Etter over tjue år som toppolitiker sitter Gro med nøkkelen til sannheten om viktige politiske begivenheter.

Da hun ble statsminister i 1981, var det etter en lang og bitter strid innad i Arbeiderpartiet. Populariteten var lav, og hun ble døpt «kjeftesmella fra Bygdøy». Folk kjørte rundt med «Bli kvitt'a»-skilt i bilvinduene for å markere sin motstand.

Sammen med EU-avstemningen i 1994 er dette Gros tyngste stunder som politiker. Begge disse epokene har Dagbladet grunn til å tro at hun vil skildre. Og det blir spennende å se om eks-statsminsiteren vil kaste nytt lys over overvåkingsskandalen.

Fienden Reiulf

Mange har spekulert på forholdet mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen. De har ikke alltid samarbeidet like godt, og etter avsløringene i Engen-saken ble de bitre fiender. Engen-saken avdekket en kompleks intrigekultur i Arbeiderpartiet, og Gro har vært forsiktig med å kommentere alle rykter og historier i kjølvannet av avsløringene.

I sin selvbiografi «Maktkamp» antydet Reiulf Steen overraskende at han og Gro skulle ha hatt et intimt forhold på slutten av 70-tallet.

Gros svar

- Vi kjenner Reiulf Steens versjon av forholdet til Gro, men Gro har aldri kommentert dette. Det er jeg spent på om hun tar med i boka, sier sjefredaktør Steinar Hansson i Arbeiderbladet. Sammen med Dagsrevy-journalist Ingolf Håkon Teigene skrev han Gro-biografien «Makt og mannefall» i 1992. En annen forfatter som har tjent penger på å skrive om Gro er ektemannen Arne Olav Brundtland. I boka tar han opp den vanskelige tida omkring sønnen Jørgens død.

Arne Olav bekrefter at Gro heller ikke bare skriver om politikk i boka si.

- Det er en personlig sak å skrive en selvbiografi, sier han.

Rike på Gro

Det er penger å tjene på Gro. Arne Olav Brundtland håvet inn solide tre millioner kroner på bestselgersuksessen «Gift med Gro». Den er solgt til 90000 lesere, og forlaget Schibsted hadde 16 millioner kroner i omsetning i forbindelse med utgivelsen. Teigene og Hanssons «Makt og mannefall» solgte om lag 13000. Per-Arne Bjerke og Jan Ove Ekeberg skrev «Statsministeren - makten og mennesket», og cirka 10000 nordmenn kjøpte den.

Totalt har altså over 100000 nordmenn kjøpt en biografi om landsmoderen - og det før hun selv har grepet til pennen.

Til sammenlikning er det bare 60000 som har investert i Kåre Willochs to biografier. Men Willoch har ikke gitt seg og kommer snart ut med bok nummer tre.

Gro Harlem Brundtland selv er taus om selvbiografien.

- Ingen kommentar, er alt hun vil si.