Siste hilsen til NSB

Osmund Ueland gjorde seg definitivt ferdig med NSB da han i går ettermiddag sendte adgangskortene og nøklene i retur til bedriften - pr. post. Så satte han seg ned med en pils på Karl Johan mens mobiltelefonen gikk varm av godord fra kolleger, ukjente sympatisører og Arve Tellefsen. - Støtten er så stor at jeg tror jeg går på Theatercafeen i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei og atter nei

- Lettere å være sjef etter meg

Da han våknet klokka halv ni i går morges, over to timer etter at han vanligvis står opp, visste han med en gang at han ikke skulle på jobb. I stedet tuslet han ut i gangen og hentet Aftenposten. Etter en lengre frokost lot han blådressen henge og trakk i stedet på seg den blå bomullsbuksa, ei rutet skjorte og den grønne fritidsjakka. I dag var den første dagen av en tre måneder lang ferie og tenkepause.

12.15: Grand Hotel Dagbladet møter Ueland i Palmehaven på Grand Hotel.

- Jeg sov godt i natt. Jeg er ingen utslått leder, men en som har kraft og mot til å jobbe videre. Men akkurat nå er det greit å stoppe opp og tenke. Jeg har fått utallige meldinger. Pendler Gerd Olsen fra Rygge ringte for å si at hun satte pris på ærligheten min. Det satte jeg stor pris på, sier Ueland før den neste mobilsamtalen legges til øret. Det er media, gamle kolleger og ukjente støttekontakter om hverandre.

Første avis ut denne dagen derpå er Romerikes Blad, Uelands gamle lokalvis på Sørum. - Se, jeg fikk kort og blomster fra redaktøren, smiler Ueland. Han tar den uhåndterlige oppsatsen med seg til studioet i P4 noen etasjer over.

13.00: Grensen 12 Det første møtet er med mannen som skal gjøre den jobben han selv ikke vil gjøre: Å kjempe kampen mot NSB-styret. Tidligere på dagen ville ikke Ueland fortelle hvem det var, men nå vet vi det: Høyesterettsadvokat Hans Stenberg-Nilsen.

14.35: Engebret Café - Jeg vil ikke snakke om det som skjedde i går. Nå skal jeg se framover, sier Ueland når Dagbladet treffer ham igjen seinere. Men han gjentar likevel en variant av gårsdagens bitterhet. - Det er ikke det at jeg ble sparket jeg reagerer på, men den uverdige måten det skjedde på. De burde ha sagt: Du må forbedre deg på disse tingene innen et halvt år. Hvis ikke er du ute. Det hadde vært en respektabel behandling, sier Ueland. Nå er det TV2s tur på Bankplassen.

15.05: Youngstorget På vei til Møllergata piper det igjen i mobilen, tekstmeldingene mottas i fjortis-tempo. - Det er Arne Wam, en av mine direktører. Han minner meg på at jeg skulle ha medarbeidersamtale i neste uke. Dagsavisen har presset inn et portrettintervju i basarene på Youngstorget. En ny Farris og de samme spørsmålene, men Ueland går ikke lei.

15.50: Akersgata VG venter på Bristol Hotel, men gårsdagens NSB-sjef vil gjøre noe drastisk med noe han ikke trenger lenger: To adgangskort og to nøkler til kontoret. Alt går i en konvolutt og adressen er ganske enkel: NSB, Prinsens gate 7-9, 0048 Oslo.

- Jeg har ikke tenkt på hvem som vil åpne brevet. Jeg ville bare bli kvitt det, for det er ikke rett av meg å gå ned og levere det selv, sier Ueland og går til postkassa. En av passasjerene på Østfold-banen, Knut Falla, stopper Ueland. Ikke for å klage på ventetida, men for å støtte ham.

16.50: «Dasslokket» uteservering Intervjuene med de andre er over. Pilsen står på bordet. Det er litt over et døgn siden han fikk sparken. - Jeg ville ikke gjort noe annerledes siden i går. Mobilen ringer. - God dag, mister Tellefsen... Jeg setter stor pris på at du ringer... Vi må ta en middag når du kommer tilbake til Norge.

- Det var Arve Tellefsen. Vi har stor respekt for hverandre.

Noen bruker ikke mobiltelefon. Georg Apenes, for eksempel, en av Østfold-pendlerne og Datatilsynets direktør. - Se denne faksen jeg fikk fra Apenes, sier Ueland med et alvorlig, men rørt blikk. «Bestyrtelse og forargelse...rettferdskrevende likvidasjon», står det blant annet på umiskjennelig Apenesk vis. - Det går kanskje an å ta en pils til på en slik dag? Jeg tror jeg drar på Theatercaféen i kveld.

DEFINITIVT FERDIG: - Dette er den enkleste måten å gjøre det på. Det er ikke rett av meg å gå ned til kontoret nå, sier Ueland og sender av gårde nøklene.
FRIHELG: Osmund Ueland tar seg en pils mens mobiltelefonen piper om støttemeldinger.