Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste innspurt for Erna og Siv

I fem dager har Høyre og Fremskrittspartiet forhandlet om en regjeringsplattform.

HELG NÅ: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) under en pressebrif underveis i regjeringsforhandlingene på Sundvollen.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HELG NÅ: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) under en pressebrif underveis i regjeringsforhandlingene på Sundvollen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart tar de helgefri, men først kan det komme et varsel om når jobben er gjort. Etter det NTB har grunn til å tro, kan partiene senere i dag komme til å kunngjøre når regjeringsplattformen skal legges fram.

Sannsynligvis vil dette skje tidlig i neste uke.

Uansett varsler de to partiene at det vil komme nyheter også i ettermiddag, når Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen møter pressen på Sundvolden hotell klokken 13.30.

NRK meldte i formiddag at Frp har innkalt sentralstyret og landsstyret mandag.
Møtefri Bak lukkede dører i en egen, avsondret del av et hotell med røtter tilbake til 1648 har Solberg og Jensen samlet sine respektive topplag for å meisle ut den nye regjeringens politikk.

Men etter to uker med sonderinger og fem dager med forhandlinger på toppen av en lang valgkamp, er behovet for å se familien og ta fri stort hos begge delegasjoner. Derfor blir det bare halv dag lørdag og møtefri søndag, før partene på nytt møtes på Sundvollen mandag morgen.

Fredag kveld sa Erna Solberg at ambisjonen var å bli ferdige «ikke så altfor langt ut i uken», mens Siv Jensen understreket at det var mer enn finpussen som gjensto.

- Dette er knallharde forhandlinger. Jeg gjør det jeg kan på vegne av Fremskrittspartiet, men resultatet skal uansett legges fram for vårt landsstyre, sa hun.

Begrenset tid Formelt er det ingenting i veien for at regjeringsforhandlingene kan fortsette også etter at den rødgrønne regjeringen legger fram sitt siste forslag til statsbudsjett 14. oktober, men budsjettbehandlingen på Stortinget legger visse føringer.

Allerede 8. november må Solbergs nye regjering ha lagt fram sine tilleggsproposisjoner.

Før den tid må en regjeringserklæring ha blitt meislet ut og budsjettforhandlinger gjennomført.

Signalene fra de to kommende regjeringspartiene går i retning av at regjeringserklæringen legges fram tidlig i uka. Fredag vil Nobel-kunngjøringen kreve mye av offentlighetens oppmerksomhet, og onsdag formiddag er kongen til stede under Stortingets høytidelige åpning.

Noe klart Flere stridsspørsmål ble avklart under sonderingene, og mye er unnagjort på Sundvollen.

Noe har tilflytt offentligheten også, som at bokseforbudet skal oppheves og at kommunene skal gis forvaltningsansvaret for mot motorferdsel.

Tidligere i uka har Solberg og Jensen også varslet rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistanse for funksjonshemmede, men fredag var turen kommet til et av valgkampens hovedløfter: Etter- og videreutdanning av lærere, femårig lærerutdanning og nye karriereveier i skolen samt kamp mot frafall og økt satsing på yrkesfag.

- En stor og kostbar reform, sa Solberg, som åpner for å ta av lærernes fri- og ferietid for å få gjennomført etterutdanningsreformen.

- Men dette vil kun skje etter forhandlinger med lærernes organisasjoner, understreket hun.

Spørsmål om regjeringskabal og statsrådsposter er blitt føyset unna. Og pressekonferansene har også denne uken gitt flere eksempler på Solbergs etter hvert så berømte mantra: Ingenting er avklart før alt er avklart.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media