Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste innspurt

I den lange og bitre kampen om Det hvite hus. I Florida står velgerne i kø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Fort Lauderdale (Dagbladet.no): De første ivrige velgerne møtte opp ved Virginia Young barneskole i Fort Lauderdale klokka 5 imorges. De måtte pent vente til sju, da stemmelokalet åpnet. Men da hadde de en solid kø bak seg.

Da vi besøkte valglokalet et par timer senere, var ventetida rundt tre kvarter.

- De gikk ganske greit, sa Cindy Ambrose. Hun gjorde som millioner andre amerikanere borgerplikten før hun skulle på jobb.

Elektronikk

For fire år siden hadde Broward fylke nord for Miami stemmemaskiner med hullkort, som skapte stor forvirring og gjensidige anklager. Hele delstaten har nå gått over til elektronisk stemmegiving.

Du stemmer ved å trykke på skjermen med en penn eller fingeren. Svaksynte får lydinstrukser. Valgfunksjonærer hjelper dem som ber om det.

Demokrater har kritisert at maskinen ikke gir kvittering som en bankautomat og Cindy er enig. Hun stemte på en uforandret partiliste. Flere velgere vi har snakket med, er usikre på hvordan de kan endre stemmeseddelen på de nye maskinene.

TV-valg

I Broward har 21 prosent forhåndsstemt, i Miami gjorde en av tre registrerte velgere bruk av stemmeretten på forhånd. Det er ventet høy valgdeltakelse i godværet, noe som historisk gagner demokratene. Kanskje vinner John Kerry Det hvite hus med en knapp seier her i Florida.

Valglokalene stenger klokka 7 i kveld, altså klokka 1 i natt norsk tid. I den nordvestre del av staten en time senere.

Der kan George W. Bush ha tapt opptil 6.000 stemmer for fire år siden fordi tv-stasjonen FOX utropte Al Gore til vinner lenge før valglokalene stengte. The Panhandle, som landstripa på nordsiden av Mexicogolfen kalles, er gjennomgående mer konservativ enn Sør-Florida.

I natt kommer tv-stasjonene til å være langt mer forsiktige.

Demokratene mener fortsatt at Bush stjal valget og at minoritetsvelgere ble diskriminert.

Tusenvis av partiaktivister er på plass i og rundt valglokalene for å påse at alt går riktig for seg denne gang.

Det kan vanskelig bli verre enn i 2000. Da tok det 37 dager før vinneren var klar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media