SISTE INPUT: Tirsdag kommer regionalt nettverk fra Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen, som blir blant den siste inputen når Norges Bank legger siste hånd på neste ukes renteprognose. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SISTE INPUT: Tirsdag kommer regionalt nettverk fra Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen, som blir blant den siste inputen når Norges Bank legger siste hånd på neste ukes renteprognose. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Siste input før neste ukes renteprognose

Noe som opprinnelig var regnet som et non-event, har plutselig vekket interesse, ifølge Nordea-analytiker. Her er ukens viktigste hendelser.

Prisene steg litt mindre enn ventet, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag.

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,1 prosent fra april til mai 2018, mens tolvmånedersendringen i KPI var 2,3 prosent.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 0,2 prosent i mai.

Over året endte kjerneinflasjonen på 1,2 prosent.

Produsentprisindeksen (PPI) steg 1,2 prosent fra april til mai, og over året er PPI opp 14,5 prosent.

Nordeas spådom

«Prisveksten har skuffet på nedsiden denne våren, og lavere enn ventet inflasjon har særlig vært drevet av lavere priser på klær og sko. Før eller senere kommer prisveksten på klær og sko til å skyte kraftig opp igjen, men vi tror det kommer til å ta noe tid og venter kun moderat prisvekst denne måneden», het det fra analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i forkant av tallene.

Nordea Markets trodde dermed ikke prisveksten, underliggende inflasjon, kom opp i mer enn 1,4 prosent over året, noe som er marginalt opp fra 1,3 prosent i april.

«Dette betyr at gapet til Norges Banks prognose synker fra 0,2 prosent til 0,3 prosent siden april. Ikke ubetydelig, men gitt de andre nøkkeltallene fra norsk økonomi, eller ikke nok til å utsette en renteøkning i september», het det fra Bernhardseni dagens morgenrapport.

Regionalt nettverk

Det er ifølge analytikeren for øvrig mye på agendaen denne uken også, og først ut er Regionalt nettverk fra Norges Bank tirsdag, som blir blant den siste inputen når Norges Bank legger siste hånd på neste ukes renteprognose.

«Vi venter vi at Nettverket bekrefter fortsatt god fart i økonomien, og trolig nært Norges Banks anslag på 0,7 prosent q/q vekst i fstlands-BNP».

I tillegg holdes det toppmøte mellom Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-Un denne dagen.

«Hverken Donald Trump eller Kim Jong-un er kjent for å være forutsigbare, så ikke godt å si hva møtet ender med. Likevel kan utfallet påvirke markedet», skriver Bernhardsen.

Onsdag holder Fed rentemøte, og det er bredt ventet at sentralbanken hever styringsrenten med 25 basispunkter til to prosent.

«Ettersom hevingen er mer eller mindre skrevet i stein, vil markedet rette oppmerksomheten til Feds «dot plot», hvor Fed kommuniserer veien videre for styringsrenten. Mediananslaget blant medlemmene i den pengepolitiske komiteen har lenge vært tre renteøkninger. Vi tror det er gode muligheter for at mediananslaget, som tolkes som det viktige for markedet, kan øke til å indikere at Fed vil heve renten fire ganger i år», heter det i rapporten.

Kan få nye signaler

Torsdag holder ECB rentemøte. Dette var opprinnelig regnet som en non-event, men interessen blusset ifølge Bernhardsen opp igjen etter at ECBs sjefsøkonom Praet konfirmerte at vi kan få nye signaler om ECB nedtrapping av QE.

«Likevel tror vi at vi må vente til juli før vi får en endelig avgjørelse. I tillegg får vi også inflasjonstall fra Sverige torsdag», skriver analytikeren.

Andre økonominyheter:
Anbefaler fire aksjer
Oljeprisen ser rødt