Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste jobbedag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var siste dag på jobben for den allerede legendariske sentralbanksjef i USA, Alan Greenspan. Han var til siste dag omgitt av en rundhåndet respekt hos aktørene i de finansielle markedene. De forsto hans orakelaktige budskap og syntes de lød mye klarere enn de kanskje var. Under alle omstendigheter gir det ham et navn i samfunnsøkonomiens historiebøker at han styrte USA gjennom en lang rekke kriser og lot dem få mindre virkning enn de kunne ha fått.

Men det hører også med til bildet av Alan Greenspan at han etterlater seg en farlig arv. Han har drevet en pengepolitikk som har skapt store underskudd på betalingsbalansen og i de offentlige finansene. Snart fire hundre års erfaring har lært oss at slike ubalanser før eller siden krever en utjevning. Og den kan i dette tilfellet komme som en sammenbrudd for dollaren, en kollaps i boligmarkedet eller en periode med lav vekst i økonomien. Det kan gi hans etterfølger Ben Bernanke en tøff start.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!