Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SISTE: Kontrollkomiteen utsetter krigsskipshøringen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ber om mer tid for å skaffe nye opplysninger.

FÅR UTSETTELSE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har bedt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om en utsettelse av kontrollhøringen om forsvarets salg av marinefartøy. 
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FÅR UTSETTELSE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har bedt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om en utsettelse av kontrollhøringen om forsvarets salg av marinefartøy. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité utsetter den planlagte kontrollhøringen om Forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære grupper i Vest-Afrika.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H), som besøkte Stortinget i ettermiddag, har bedt om mer tid til å innhente fakta i saken. Det blir nå igangsatt en ny ekstern granskning etter Dagbladets avsløringer.

Kontrollkomiteen, som hadde møte i ettermiddag, har innvilget statsråden en utsettelse på ubestemt til, fram til de får resultatet av den nye granskningen på bordet.

Etter det Dagbladet får opplyst, ble ønsket fremmet på et møte forsvarsminsiteren hadde på Stortinget med kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (Ap), og Høyres representant i komiteen, Michael Tetzschner, i forkant av dagens komitémøte.  

- Vi har i ettermiddag fått vite at de har satt i gang en omfattende tillegsgranskning av saken. Da syns vi det er riktig å vente på den til vi har høring i saken, sier saksordfører Helge Thorheim (Frp) i Kontrollkomiteen til Dagbladet.

Skulle starte fredag Høringen, som skulle starte klokka 09.00 førstkommende fredag, er en av de største og mest omfattende kontrollhøringene på lang tid.

På toppnivå omfattes forsvarsministrene Anne-Grete Strøm-Erichsen, Grete Faremo, Espen Barth Eide og Ine Eriksen Søreide. Barth Eide hadde også ansvar som utenriksminister, sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og nåværende statsråd Børge Brende. Alle var innkalt til høringen fredag.

Også de tre siste forsvarssjefene, Sverre Diesen, Harald Sunde og Haakon Bruun-Hansen var innkalt, sammen med tolldirektør Bjørn Røse.

I tillegg var nøkkelpersoner i Forsvaret, samt lederne for meklerfirmaet Norsk Megling & Aukjson og skipsverftet Horten Skipsreperasjoner innkalt. Disse har bistått Forsvaret med salgene.

Starter ny granskning Ine Eriksen Søreide har vært i hardt vær grunnet flere uklare svar til Stortinget i saken. Alle partiene i kontrollkomiteen er kritiske til håndteringen av saken. Stadig nye opplysninger i Dagbladets avsløringer har vært i strid med hva ministeren selv har opplyst om saken.

Like før jul sendte forsvarsministeren et nytt brev til Stortinget der hun varsler en ny ekstern granskning som følge nye interne undersøkelser etter avsløringene Dagbladet kar kommet med.

Dagbladet har gjennom en serie artikler påvist at minst ti tidligere norske marinefartøyer har havnet hos private aktører i Vest-Afrika, hovedsakelig i Nigeria. Det siste fartøyet, KV «Titran», ble solgt like før jul 2013 etter Søreides overtok som forsvarsminister.

Dette salget mener Forsvarsdepartementet det nå er grunn til å granske mer nøye.

Dagbladet kommer med mer