BLIR HØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ba Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om en utsettelse av kontrollhøringen om forsvarets salg av marinefartøy. Stortinget har nå bestemt seg for at det blir høring før påske. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BLIR HØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ba Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om en utsettelse av kontrollhøringen om forsvarets salg av marinefartøy. Stortinget har nå bestemt seg for at det blir høring før påske. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

SISTE: Krigsskipshøring før påske

Forsvarsministeren må inn på teppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets kontrollkomité tar sikte på å avholde den planlagte kontrollhøringen om Forsvarets salg av marinefartøy til paramilitære grupper i Vest-Afrika før påske. Det ble klart under dagens møte i kontrollkomiteen.   

Som Dagbladet har omtalt tidligere, ble høringen tidligere denne måneden utsatt på ubestemt tid etter forsvarsministerens ønske.

Ine Eriksen Søreide (H) ba tirsdag 6. januar om mer mer tid til å innhente fakta i saken, og det ble igangsatt en ny ekstern granskning.     

Tre pågrepet I mellomtida har Økokrim ransaket Forsvarets logistikkorganisasjons lokaler, og tre personer ble pågrepet: To i Storbritannia og én i Norge - alle tre mistenkt for korrupsjon.     

Dette skjedde imidlertid etter at Tollvesenet slo alarm - ikke Forsvarsdepartementet eller Forsvaret.

- Selv om saken er blitt gjenstand for politietterforskning, er det fremdeles forhold her på siden av det som komiteen bør se på. Det regner jeg med vil gå helt greit, uten at politiets etterforskning blir forstyrret, sier saksordfører i saken, Helge Thorheim (Frp), til Dagbladet. 

Høringen, som opprinnelig skulle finne sted fredag 9. januar, blir en av de største og mest omfattende kontrollhøringene på lang tid.

På toppnivå omfattes forsvarsministrene Anne-Grete Strøm-Erichsen, Grete Faremo, Espen Barth Eide og Ine Eriksen Søreide. Barth Eide hadde også ansvar som utenriksminister, sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre og nåværende statsråd Børge Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også de tre siste forsvarssjefene, Sverre Diesen, Harald Sunde og Haakon Bruun-Hansen var innkalt, sammen med tolldirektør Bjørn Røse.

Den pågrepne nordmannen, som inntil nylig i arbeidet i Forsvarets logistikkorganisasjon, har via sin advokat gjort det klart at han ikke vil stille i høringen og mener at Stortinget heller ikke har hjemmmel til å pålegge ham dette

Dagbladet kjenner identiteten til mannen, som var involvert i salgene av Forsvarets fartøy.

Solgte marinefartøy til paramilitære I tillegg var nøkkelpersoner i Forsvaret, samt lederne for meklerfirmaet Norsk Megling & Aukjson og skipsverftet Horten Skipsreperasjoner innkalt. Disse har bistått Forsvaret med salgene.  

Dagbladet har gjennom en serie artikler påvist at minst ti tidligere norske marinefartøyer har havnet hos private aktører i Vest-Afrika, hovedsakelig i Nigeria. Det siste fartøyet, KV «Titran», ble solgt like før jul 2013 etter Søreides overtok som forsvarsminister.