Siste kveld i huset

New Orleans er snart tømt for sivile. I går måtte også Dagbladets husvert, den eksentriske advokaten Louis R. Koerner jr. (64), gi etter og forlate sitt historiske hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW ORLEANS (Dagbladet): -   Jeg reiser og tenker at jeg aldri kommer til å se dette stedet igjen. Og hvis jeg kommer tilbake, forventer jeg å finne huset i ruiner.

Det er torsdag kveld i New Or-leans. Louis Koerner jr. marinerer biff i lyset av et stearinlys. Han tar opp ei flaske fra en kasse på gulvet.

-  Jeg tror jeg skal åpne denne nå, den må luftes litt. Han slår rødvinen over på en krystallkaraffel.

-  Mmmm, mumler 64-åringen. Han trekker inn duften. Det er hans siste kveld i huset som har vært han kjæledegge, stolthet og hjem de siste 25 åra. De siste tre dagene har Dagbladet bodd hos ham. Vi møttes da det brant i de fem husene over gata.

-  På mange måter er jeg den mest interessante historien i byen, mente Louis og bød oss et sted å bo.

-  De beundrer meg

Det startet strålende, ikke bare kom vannet tilbake første kvelden, men kona spilte fint på flygelet i gangen og vinen rant i strie strømmer ute på terrassen. Det var litt surrealistisk, det hele. For mens vi slo etter moskitoer og skålte, dundret militære lastebiler, brannbiler og politi forbi på veien like utenfor. Vi hørte skudd nede i gata, helikoptre gikk i skytteltrafikk. Av og til var politiet innom for å overtale den erklærte republikaneren til å flytte.

-  Da får dere heller skyte meg, fastslo Koerner.

 HOLDT STAND - LENGE:  Louis Koerner holdt fortet og kjempet i det lengste for å få bli i sitt antikvariske, verneverdige hus. Han har jaget plyndrere unna med jaktrifle og hagle. Nå må advokaten gi opp.
HOLDT STAND - LENGE: Louis Koerner holdt fortet og kjempet i det lengste for å få bli i sitt antikvariske, verneverdige hus. Han har jaget plyndrere unna med jaktrifle og hagle. Nå må advokaten gi opp. Vis mer

Etterpå var han stolt.

-  De beundret måten jeg sto opp for meg selv på og hevdet rettighetene mine. Du veit, vi er alle amerikanere.Han mener det er ren idioti at han må evakueres. Huset er langt unna de giftige vannmassene, han er ved god helse og har både aggregat, bensin og nok vann og mat.

Fikk naboer evakuert

Men alle har sin grense, og etter nok en runde med politiet seint onsdag kveld ble kona Gene sendt av gårde i en Mercedes fullstappet med computere. Louis hadde fått satt opp et midlertidig advokatkontor i byen Huma. I går pakket han ned de viktigste papirene fra kontoret i tredje etasje og dro selv.

-  Jeg er forbannet på ordføreren, på guvernøren. De har drept ethvert forsøk på privat initiativ i denne byen. Da flommen kom, sto hundrevis av folk klare med båter for å redde folk, men de fikk ikke lov. Det var for farlig. Hvor mange liv og millioner av dollar har ikke gått med på grunn av deres udyktighet? freser han over bordet. Han forteller hvordan han måtte ligge på telefonen i fire dager for å få evakuert de eldre naboene over gata som ikke hadde strøm, telefon eller mat.

Går til rettssak

-  Jeg har reddet mange liv, fastslår han fornøyd. ABC News mente han reddet hele historiske Garden District, da han varslet om brannen tvers over gata. Den kunne fort tatt med seg hans eget hus.

-  Det tok fyr i taket her, men brannvesenet fikk slokt takket være min kjappe respons.

I bordbønnen før middag ber han for alle sine døde medborgere og «huset vi alle er blitt så glad i». Mens byens fattige nærmest blir tvunget ut av husene sine, tar velstående Louis seg god tid. Lenge ville han ikke gå med på å reise før nasjonalgarden hadde fikset taket hans og politiet ville hjelpe ham med å flytte. Nå har han bestemt seg for å gå til rettssak mot staten Louisiana.

-  Den eneste grunnen til at de vil ha alle ut av byen, er at politiet vil drepe plyndrerne i fred. Det sa de selv da jeg snakket med dem.

Ordfører Ray Nagin har uttalt at han vil tømme byen på grunn av risikoen for brann og sykdommer fra det giftige flomvannet. Men mange har satt seg imot, og politiet har nå begynt å samle inn våpen for å hindre en voldelig konfrontasjon. Rundt 5000 mennesker antas å være igjen i New Orleans, men tallet synker for hver dag.

Stoppet plyndrere

Selv skulle han gjerne ha puttet noen kuler i plyndrerne, to ganger har han med hjorterifla i hånda stoppet folk fra å stjele stesønnens bil. Området Garden District, der Louis holder til i sitt gigantiske viktorianske hus fra 1893, merket strengt tatt ingenting til verken orkan eller flom. Men stemningen i huset er likevel preget av katastrofen som rammet byen Louis R. Koerner jr. og kona, presten Gene (61), er så glade i.

Når det gjelder framtida for New Orleans, så er Louis sikker på at det vil bli en mindre by.

-  Før pumpene kom, bodde det ingen i de områdene som ble oversvømt. Jeg tipper New Orleans vil bli få 150 000- 200 000 innbyggere, ikke en halv million som i dag.

SISTE MÅLTID: Journalist Yves Eudes fra Le Monde (lengst t.v.), den franske advokaten Maxmilian Matteoli og Louis langer innpå i mørket.
EVAKUERING: Louis R. Koerner jr. bærer ut kontorutstyr. Hagla er bare et av flere våpen i huset.
BARE BIFF: Det er siste kveld i huset Louis regner som en del av seg selv. Dagbladets medbrakte biffer blir tilberedt på grillen i bakhagen.