Siste kveld med gjengen

Bondevik takket sin regjering med middag på Akershus Slott i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AKERSHUS SLOTT (Dagbladet.no): I går kveld satt alle statsrådene, statssekretærene og de politiske rådgiverne i Bondevik II-regjeringen seg bords på Akershus Slott for å spise middag og hygge seg med hverandre.

Ja, nesten alle var der. Utenriksminister Jan Petersen måtte dra til Geneve i Sveits, for å tale Norges sak i WTO-forhandlingene som pågår der.

Hedret hjelperne

Kjell Magne Bondevik rettet en spesiell takk til alle statssekretærene og de politiske rådgiverne under festen.

- De står ofte bak og gjør det avgjørende arbeidet for at regjeringsmedlemmene kan trå frem og få æren, men de får jo også kjeften når ikke alt er så bra. De fortjener en ekstra honnør, sa statsministeren til Dagbladet.no.

Bondevik var kveldens vert og hadde plukket frem mange godsaker på menyen.

Til forrett fikk statsrådene servert grønne asparges med grillet kamskjell og hollandaise. Til hovedrett spiste de helstekt kalvefilet med portvinssaus og potetterte. Desserten besto av en nøttekurv med isparfait og sabayonnesaus

Ved siden av maten var det også sang og musikk. Vokalisten Ingeborg Hungnes fra Bondeviks hjemby Molde sang, mens Ivar Anton Waagaard spilte piano.

SKYGGER FOR SJEFEN: - Nå har vi alle verdens tid, sa moderniseringsminister Morten Meyer og stilte seg opp til fotografering, mens nestleder i partiet, Per Kristan Foss, måtte strekke halsen for å synes bak Meyers brede skuldre. Foto: Oliver Orskaug
SKYGGER FOR SJEFEN: - Nå har vi alle verdens tid, sa moderniseringsminister Morten Meyer og stilte seg opp til fotografering, mens nestleder i partiet, Per Kristan Foss, måtte strekke halsen for å synes bak Meyers brede skuldre. Foto: Oliver Orskaug Vis mer

Ingen ny jobb

Flere av statsrådene blir arbeidsledige denne uken. Statsråd Torild Skogsholm var tidligere sjef i mobilselskapet NetCom, men skal nå ha ferie og tenke over hva hun vil gjøre videre.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide er utdannet økonom og kan tenke seg å jobbe med noe innenfor det faget.

- Jeg har allerede fått noen jobbtilbud, men jeg har ikke helt bestemt meg for hva det blir til. Jeg skal bruke noen uker til å vurdere tilbudene, sier Hareide som kan avsløre at ingen av jobbene har noe med miljøvern å gjøre.

En som kunne tenke seg å jobbe med noe hun har drevet med politisk, er kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

- Nå skal jeg ha tre måneders ferie. Så håper jeg det dukker opp noe som er kjekt og som jeg har lyst til å jobbe med. Drømmejobben kunne være noe innenfor næringsliv og kultur, sier KrFs profilerte statsråd.

Inviterer ansatte på fest

Også Høyre-leder Erna Solberg sa noen ord på middagen.

Hun la i sin tale vekt på hva de tre partiene har oppnådd, av og til mot alle odds.

- Jeg vil minne om de uventede samspillene som har oppstått.

- Kan du glede deg på en slik kveld når dere tapte valget?

- Nei, men det går an å glede seg over et hyggelig samvær. Det gjør det alltid, sier Erna Solberg til Dagbladet.no.

Noen som derimot gledet seg veldig til fest var Lars Sponheim og Morten Meyer.

- Jeg er ikke enig at dette er siste kveld med fest. Jeg skal på fest hver kveld denne uken, sa Sponheim og lo på sitt karateristiske vis.

Også utdanningsminister Kristin Clemet skal feste litt mer.

- Det som er dramatisk er at vi må forlate mange gode kolleger i departementet. Dette er kolleger vi ikke kommer til å se så mye igjen.

- Så du skal invitere dem på en liten fest da?

- Ja, og den skal vi ha på Soria Moria - på Torshov, smiler Clemet lurt før hun trasker opp trappen til middagen sammen med kveldens kavaler Børge Brende.

- Jeg skulle gjerne fortsatt, men nå må vi slippe de rød-grønne til, sier Brende.

Jobbet til det siste

Den eneste som ikke var i særlig festhumør var utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. Hun snakket i telefon og ga ordrer til sine ansatte i departementet.

- Du jobber helt inn til dørterskelen?

- Ja, nå jobber jeg fletta av meg. Årsaken er jordskjelvet i Asia og katastrofen i Mellom-Amerika.

- Kan du glede deg med en fest når situasjonen er slik?

- Nei. Tankene mine går til den jobben jeg må gjøre de siste dagene. Det blir full rulle til jeg overleverer nøkkelen tror jeg. Jeg har ikke fått tid til å rydde en gang.

- Hva slags tanker gjør du deg om å slutte?

- Som politiker vet jeg at dette livet ikke varer evig. Jeg er klar for nye utfordringer og vil jobbe med internasjonale spørsmål og verdens fattige, på en eller annen arena, sier Frafjord Johnson.

KAN VELGE: Knut Arlid Hareide har flere jobbtilbud han skal vurdere. Etter middagen i kveld.
TRAVEL TIL HUN GÅR UT DØRA: Hilde Frafjord Johnson ga order over mobilen samtidig som hun var på vei til middagsbordet. Krisene i Pakistan og Mellom-Amerika tar all tiden hennes.
ER ARBEIDSLEDIG: Men Valgerd Svarstad Haugland tror hun skal få seg jobb om ikke så lenge.
VELKOMMEN: Kommandanten ved Akershus Festning, brigader Geir Holmenes, ønsker kveldens vert, statsminister Kjell Magne Bondevik, velkommen.
KOM SAMMEN: Børge Brende og Kristin Clemet kom smilende til den siste kvelden med gjengen. Men Clemet lover flere fester framover.