Afghanistan under Taliban

Siste mann ut: Frykt og feiring

Siste amerikaner er ute av Afghanistan. Kort tid etter viste Taliban-lederne seg symbolsk på flyplassen. Hva nå, Afghanistan, lurer en hel verden.

SISTEMANN UT: Den amerikanske generalen Chris Donahue er siste amerikaner som forlater Kabul i går kveld, ifølge Pentagon. Dermed er 20 års militær tilstedeværelse fra USA, Norge og Nato historie. Foto: Reuters / NTB
SISTEMANN UT: Den amerikanske generalen Chris Donahue er siste amerikaner som forlater Kabul i går kveld, ifølge Pentagon. Dermed er 20 års militær tilstedeværelse fra USA, Norge og Nato historie. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nattbildet av Chris Donahue på vei inn i det siste amerikanske flyet som tok av fra Kabul-flyplassen i natt er symboltungt: Etter nesten 20 år har amerikanske tropper nå forlatt Afghanistan og avsluttet sin lengste krig.

- Jeg er her for å annonsere at vi nå er ferdige med vår tilbaketrekning fra Afghanistan, og slutten på den militære oppgaven med å evakuere amerikanske borgere, andre nasjonale borgere og sårbare afghanere, sa generalen Kenneth F McKenzie, sjefen for USAs sentralkommando, på BBC.

Desperate afghanere

Så hørtes skytelyder over hovedstaden da Taliban skjøt i lufta for å feire at amerikanerne og Nato er ute av landet. Twitter-videoer viser at mange menn er ute i gatene og roper Allahu akbar, som betyr gud er størst. Få timer etter dukket så Talibans talsmann Zabiullah Mujahid opp på Kabuls internasjonale flyplass.

- Gratulerer til Afghanistan … seieren tilhører oss alle, sier han og fortsetter:

- Vi vil ha gode forbindelser til USA og verden. Vi ser fram til gode diplomatiske forbindelser med dem alle.

Taliban-lederne har en jobb å gjøre. Over hele hovedstaden meldes det om lange køer av mennesker som står utenfor bankene, i håp om å få kontanter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer