Afghanistan under Taliban

Siste mann ut: Frykt og feiring

Siste amerikaner er ute av Afghanistan. Kort tid etter viste Taliban-lederne seg symbolsk på flyplassen. Hva nå, Afghanistan, lurer en hel verden.

SISTEMANN UT: Den amerikanske generalen Chris Donahue er siste amerikaner som forlater Kabul i går kveld, ifølge Pentagon. Dermed er 20 års militær tilstedeværelse fra USA, Norge og Nato historie. Foto: Reuters / NTB
SISTEMANN UT: Den amerikanske generalen Chris Donahue er siste amerikaner som forlater Kabul i går kveld, ifølge Pentagon. Dermed er 20 års militær tilstedeværelse fra USA, Norge og Nato historie. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nattbildet av Chris Donahue på vei inn i det siste amerikanske flyet som tok av fra Kabul-flyplassen i natt er symboltungt: Etter nesten 20 år har amerikanske tropper nå forlatt Afghanistan og avsluttet sin lengste krig.

KONTROLL: Taliban-krigere inne i et fly på flyplassen i Kabul, der de nå har full kontroll. Foto: AFP / NTB
KONTROLL: Taliban-krigere inne i et fly på flyplassen i Kabul, der de nå har full kontroll. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Jeg er her for å annonsere at vi nå er ferdige med vår tilbaketrekning fra Afghanistan, og slutten på den militære oppgaven med å evakuere amerikanske borgere, andre nasjonale borgere og sårbare afghanere, sa generalen Kenneth F McKenzie, sjefen for USAs sentralkommando, på BBC.

Desperate afghanere

Så hørtes skytelyder over hovedstaden da Taliban skjøt i lufta for å feire at amerikanerne og Nato er ute av landet. Twitter-videoer viser at mange menn er ute i gatene og roper Allahu akbar, som betyr gud er størst. Få timer etter dukket så Talibans talsmann Zabiullah Mujahid opp på Kabuls internasjonale flyplass.

TOMME FOR KONTANTER: Afghanere står i kø i håp om at bankene i Afghanistan nå åpner, etter at amerikanerne er ute av landet. Foto: AFP /NTB
TOMME FOR KONTANTER: Afghanere står i kø i håp om at bankene i Afghanistan nå åpner, etter at amerikanerne er ute av landet. Foto: AFP /NTB Vis mer

- Gratulerer til Afghanistan … seieren tilhører oss alle, sier han og fortsetter:

- Vi vil ha gode forbindelser til USA og verden. Vi ser fram til gode diplomatiske forbindelser med dem alle.

Taliban-lederne har en jobb å gjøre. Over hele hovedstaden meldes det om lange køer av mennesker som står utenfor bankene, i håp om å få kontanter.

- Folk begynner å bli ganske desperate. En mann forteller meg at han er redd for at han ikke klarer å skaffe mat til barna sine. En kvinne bryter sammen og gråter. Mange av menneskene her sier at grunnen til at de vil dra, er hvor ille det står til med økonomien, sier BBCs utsendte i Kabul, Secunder Kermani, til BBC.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid (midten) dukket opp på Kabul-flyplassen timer etter at amerikanerne var ute av landet. - Gratulerer til Afghanistan... seieren tilhører oss alle, sier han. Foto: AFP / NTB
Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid (midten) dukket opp på Kabul-flyplassen timer etter at amerikanerne var ute av landet. - Gratulerer til Afghanistan... seieren tilhører oss alle, sier han. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Fred, velstand og islam

Tariq Ghazniwal, som styrer Talibans webside, har lagt ut videoer fra flyplassen der Taliban-talsmann Mujahid prater til en gruppe soldater i uniform. Her takker han dem for å ha «oppnådd uavhengighet».

- Vi er stolte. Det er på grunn av (våre lederes) ærlighet og tålmodighet at vi har oppnådd uavhengighet i dag, sier han, før han legger til at han håper at Afghanistan aldri vil bli invadert av fremmede makter igjen.

- Vi vil ha fred, velstand og et islamsk system, sier han.

Redde

Hva Taliban mener med et islamsk system, lurer alle på. Og ikke minst om de vil endre seg nå, etter at de internasjonale styrkene nå er borte fra Afghanistan.

- Mange mennesker forteller meg at de tror Taliban er mer forsonende i det offentlige rom enn de hadde forventet. Samtidig sier mange de ikke er sikre på hva Taliban vil gjøre nå framover, etter at de internasjonale troppene har dratt, sier BBCs utsendte.

AFGHANISTAN: Hasina Shirzad som er afghansk flyktning sier situasjonen i Afghanistan er grusom, og sier hun kjenner seg maktesløs. Video: Nina Hansen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer