PÅ VEI INN: I 13-tida kom politibilen med den 59 år gamle moren. Nå skal retten bestemme seg. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
PÅ VEI INN: I 13-tida kom politibilen med den 59 år gamle moren. Nå skal retten bestemme seg. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / DagbladetVis mer

SISTE: Moren (59) til de innesperrede jentene slippes fri

I retten nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSTAD (Dagbladet): Moren (59) i saken som ryster Sverige, slipper varetekt, og blir fredag sluppet fri. 

Det meddeler tingrettsdommeren i retten i Kristianstad i Skåne i 15-tida.

- Psykisk tvang Hun er fortsatt siktet i saken. 

- Vi prøvde å få henne fengslet, men det gikk ikke, sier statsadvokat Pär Andersson etter at retten er hevet. 

- Det er snakk om psykisk tvang, ikke frihetsberøvelse. Døtrene har kun fått forlate huset ved noen tilfeller, som på mandag da den yngste av dem fikk varslet naboen. De har nesten ikke fått forlate leiligheten i tida de har bodd i leilgheten i Bromöll, siden 2013, sier Andersson til Dagbladet. 

FRA UTSIDEN: På innsiden av rettssalen sitter kvinnen godt gjemt bak to politikvinner. Pressen må vente på utsiden til retten har fattet sin avgjørelse. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
FRA UTSIDEN: På innsiden av rettssalen sitter kvinnen godt gjemt bak to politikvinner. Pressen må vente på utsiden til retten har fattet sin avgjørelse. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

I 13-tida fredag ankom den siktede 59 år gamle kvinnen retten i Kristianstad i Skåne. 

Hun er siktet for ulovlig frihetsberøvelse for angivelig å ha holdt sine døtre innestengt eller på annen måte ha frarøvet dem muligheten til å gjøre som vil. 

Døtrene er nå i 20- og 30-åra. 

Med et stort, blått teppe over seg gjemte moren deres seg i baksetet i politibilen. 

- Dette er en sak som sosialtjenesten vel må ta seg av herfra. Jeg vet ikke om de kommer til å gjenforenes med moren, men på sikt gjør de vel det, sier statsadvokat Andersson. 

Ser bestemt mot dommeren Saken oppdateres. 

LEILIGHETEN. I leiligheten med nedtrukne persienner, skal døtrene og moren ha holdt til de siste åra. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
LEILIGHETEN. I leiligheten med nedtrukne persienner, skal døtrene og moren ha holdt til de siste åra. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

59-åringen var under rettsmøtet ikledd en mørkegrønn genser. Hun satt ved siden av sin advokat Thomas Ljungdahl og så bestemt mot tingrettsdommer Ulf Arnström. 

To politikvinner stilte seg rundt henne, slik at hun ikke skal bli avbildet. 

Pressen måtte etter kort tid forlate rettssalen. Dommeren bestemte at fengslingsmøtet skal foregå bak lukkede dører. 

Bak dørene ble det avgjort at kvinnen skulle slippes fri etter at politiet reddet ut hennes tre døtre fra en leilighet der de skal ha blitt holdt fanget. 

- Må ha sterke bevis I alt skal de tre kvinnene ha blitt holdt innesperret i en årrekke - trolig i over ti år. 

I POLITIBIL: Kvinnen ankom retten, godt gjemt i baksetet av politibilen, i 13-tida fredag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
I POLITIBIL: Kvinnen ankom retten, godt gjemt i baksetet av politibilen, i 13-tida fredag. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer

Den ene av de tre jentene skal etter hva Dagbladet forstår, ha vært i svært dårlig fysisk stand da hun ble reddet ut med søstrene. Hun ble sendt rett til sykehuset. 

Angivelig skal hun knapt ha klart å gå. 

I Sverige har man to mistankegrader, og i denne saken har statsadvokat Andersson tatt i bruk begrunnelsen «sannolika skäl» - den sterkeste av de to gradene. 

- Det må bety at han har sterke bevis i saken, sa en kilde med kjennskap til saken og det svenske rettssystemet, til Dagbladet før rettsmøtet. 

AVGJØRES HER: Statsadvokaten vil varetektsfengsle kvinnen. Rettsmøtet skjer i tingretten i Kristianstad i Skåne. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
AVGJØRES HER: Statsadvokaten vil varetektsfengsle kvinnen. Rettsmøtet skjer i tingretten i Kristianstad i Skåne. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

Barnas mormor sier at dattera hennes ikke har holdt barna innesperret.

Statsadvokaten mener det er fare for bevisforspillelse, og frykter at moren vil kunne fortsette sin kriminelle virksomhet om hun slipper ut, ifølge fengslingsbegjæringen.

Nekter straffskyld Tidlig i går morges, i 05.40-tida, ble den 59 år gamle kvinnen pågrepet og siktet for frihetsberøvelse. Hun nekter straffskyld. 
- Min klient benekter lovbruddet. Hun har ikke på noen måte begrenset barnas bevegelsesfrihet, sier kvinnens advokat Thomas Ljungdahl til Dagbladet.

Tidlig i går morges, i 05.40-tida, ble den 59 år gamle kvinnen pågrepet og siktet for frihetsberøvelse. Hun nekter straffskyld. 

Politiet fikk reddet ut tre kvinner i 20- og 30-åra. De mener moren skal ha holdt døtrene skjult for omverdenen i til sammen over ti år.  Ifølge Kvällsposten har politiet jobbet med saken i over et år. 

- Høyst uvanlig sak De siste to, tre åra skal de tre kvinnene ha blitt holdt skjult i den lille leiligheten i Bromölla i Skåne, syd i Sverige. 

- Det er en høyst uvanlig sak, sier politiets talskvinne Ewa-Gun Westford til Dagbladet. 

- «Innesperret» sier ikke vi, men de har vært «kraftig begrenset i sin bevegelsesfrihet», sier hun. 


I RETTEN: Dagbladet er tilstede i retten. Pressen ble bedt om å forlate rettssalen like etter at statsadvokaten (bildet) hadde framlagt sin påstand om at kvinnen bør varetektsfengsles. Kvinnen nekter straffskyld.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
I RETTEN: Dagbladet er tilstede i retten. Pressen ble bedt om å forlate rettssalen like etter at statsadvokaten (bildet) hadde framlagt sin påstand om at kvinnen bør varetektsfengsles. Kvinnen nekter straffskyld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer