SISTE NYTT: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog i Akershus. Hun er kona til en av Norges rikeste menn, og har vært savnet i ti uker. Nå informerer politiet om saken. Reporter: Audun Hageskal. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Siste nytt om kidnappingen: Politiet rådet familien til å ikke innfri kravet

Politiet må ha tips fra publikum for å komme seg videre i etterforskningen av den antatte bortføringen på Romerike.

I ti uker har miliardærkona Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) vært savnet. Hun er gift med investor Tom Hagen (68), som er blant Norges rikeste personer.

- Øst politidistrikt har i flere uker etterforsket en sak der en kvinne er savnet fra sitt hjem, sier Tommy Brøske, leder for etterretning og etterforskning i politidistriktet, under en pressekonferansen onsdag formiddag.

Han bekrefter at det er Anne-Elisabeth Falkevik Hagen som er fornærmede i saken.

FORSVANT FRA HJEMMET: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog i Akershus. Ingenting tyder på at noen har brutt seg inn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet, Privat
FORSVANT FRA HJEMMET: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) forsvant fra sitt hjem i Lørenskog i Akershus. Ingenting tyder på at noen har brutt seg inn. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet, Privat Vis mer

Har sikret spor

Saken etterforskes som frihetsberøvelse, og motivet antas å være økonomisk vinning.

- Det siste sikre livstegnet er fra onsdag 31. oktober 2018. Det er framsatt både krav om løsepenger og alvorlige trusler i saken.

Slik saken står nå, har politiet rådet familien til å ikke innfri kravet.

- Bortføringen antas å ha skjedd fra fornærmedes bolig. Tidspunktet antas å være på morgenen eller tidlig formiddag samme dag, sier Brøske.

Det er gjennomført omfattende kriminaltekniske undersøkelser og det er sikret spor. Foreløpig kan ikke politiet si noe om hva slags spor dette dreier seg om.

- Øst politidistrikt har igangsatt en omfattende og bred etterforskning. Saken har vår høyeste prioritet. Vi står overfor en svært alvorlig og krevende sak.

SAVNET: Tommy Brøske ved Øst politidistrikt informerer kidnappingen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SAVNET: Tommy Brøske ved Øst politidistrikt informerer kidnappingen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68). Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Ingen mistenkte

Politiet vet ikke hvor hun holdes skjult, eller om hun har blitt holdt skjult på ett og samme sted siden denne dagen i slutten oktober.

Politiet utelukker ikke at skjulestedet kan være utenfor Norges grenser.

Politiet ønsker tips fra publikum på observasjoner eller informasjon om aktivitet som kan indikere et slikt skjulested.

- Det har vært en svært begrenset kontakt med motpart. Gjerningsperson har valgt digital kommunikasjonsplattform som i svært liten grad muliggjør kommunikasjon. Det har ikke, fram til nå, vært noe muntlig kontakt, sier Brøske.

Politiet har per nå ingen mistenkte i saken.

- Det har ikke kommet livstegn fra fornærmede. Det har derimot heller ikke kommet tegn på at hun ikke er i live, sier Brøske.

Ønsker tips

Politiet har valgt, fram til nå, å ha en lav profil i den innledende etterforskningen.

- Når vi nå velger en offentliggjøring så skyldes det at vi, til tross for en bred og omfattende etterforskning, har behov for mer informasjon i saken.

Dette har vært en vanskelig beslutning å ta, forteller Brøske.

- Vi er avhengig av tips og opplysninger som kan bringe denne saken videre. Vårt hovedmål er å gjenforene fornærmede med sin familie.

Fornærmedes bolig ligger ved turområdet Langvannet på Fjellhamar i Lørenskog. Politiet ber personer som har vært i dette området på morgenen eller tidlig formiddag onsdag 31. oktober, i dagene i forveien eller de som går tur i dette området regelmessig, om å melde seg til politiet.

Politiet ønsker tips og opplysninger fra personer som kan ha registeret aktivitet, ikke nødvendigvis mistenkelig, i området eller i nærheten.

- Vi minner om at dagen var Halloween og at mange kanskje kan huske dagen på grunn av dette, sier Brøske.

Politiet er også interessert i å komme i kontakt med bilførere som kan ha kjørt i området denne morgenen, i tillegg til forskjellig videomateriale fra området.

Fant brev

I slutten av oktober ble det funnet et brev i ekteparets hjem i Lørenskog i Akershus. Ingenting skal tyde på at noen har brutt seg inn i boligen. I brevet skal gisseltakerne ha framsatt et krav om løsepenger i form av kryptovaluta, i tillegg til en alvorlig trussel mot den savnede kvinnen.

Ifølge VG er det stilt krav om løsepenger - hele ni millioner euro i kryptovaluta, altså rundt 85 millioner norske kroner.

Dette kravet gjør at politiet mener de står overfor en kidnappingssak.

Politiet, som har jobbet på spreng med saken i all hemmelighet, velger nå å gå ut med en savnetmelding.

BORTFØRT: Anne-Elisabeth Hagen (68) skal ha blitt bortført fra hjemmet sitt i Lørenskog i Akershus. Video: Malene Storrusten / Audun Hageskal Vis mer