Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste om taxi-bråket: «Kommune-kamerater» sparkes på dagen etter fuktig bytur

To kolleger lot Oslo kommune ta taxi-regningene på totalt 1109 kroner etter en tur på byen. Det kostet dem jobben.

MÅ GÅ PÅ DAGEN: Han har jobbet i Oslo kommune i 22 år. Fra i morgen tidlig har han ikke arbeid. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
MÅ GÅ PÅ DAGEN: Han har jobbet i Oslo kommune i 22 år. Fra i morgen tidlig har han ikke arbeid. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to kollegene tok taxi hjem fra byen i november i fjor, og lot Oslo kommune betale regningene. I et møte nå i ettermiddag ble det klart at begge to mister jobben med umiddelbar virkning.

Den ene av dem har jobbet i kommunen i 22 år. Dette var beskjeden han fikk under møtet:

«Helseetaten har kommet til at du gjennom handlingen oppnådde en personlig økonomisk vinning på bekostning av kommunens interesser. Dette er et grovt brudd på de forpliktelser som følger av ditt arbeidsforhold», heter det i oppsigelsen.

Varsler søksmål

- Konsekvensen av dette er at begge må gå på dagen. Fra i morgen av har de ingen jobb å gå til. De får også karantenetid fra NAV i åtte uker hvor de verken får lønn eller andre sosiale ytelser. I denne perioden har de ingen penger å leve på. Så alvorlig er det faktisk, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Stig Berntsen, som representerer de to.

Fagforbundet kommer ikke til å akseptere avskjedigelsene.

- Dette er en sak som kunne vært løst med en advarsel og tilbakebetaling av pengene, mener Berntsen. Han varsler allerede nå at Fagforbundet formelt kommer til å ta ut søksmål mot kommunen.

- Dette er en sak som vil ende i retten dersom ikke arbeidstakerne får tilbake jobben, sier Berntsen. Han er rystet over kommunens håndtering.

- Dum feil

- Dette betyr at arbeidsgiver går inn for en nulltoleranselinje. Hvor ingen arbeidstakere skal kunne gjøre en dum feil selv om det har helt ubetydelige konsekvenser. Dette er å sette en helt ny standard for arbeidsgiverpolitikken i Oslo kommune, sier Berntsen.

- Det er interessant at et så godt som enstemmig bystyre avviser å granske byrådets uregelmessigheter med bruk av taxi-kjøring, mens de avskjediger underordnede ansatte for bagatellmessige forhold, sier Berntsen, og viser til at topp-politikere i Oslo kommune har fått refundert taxi-turer til og fra hjemmet.

Dagbladet har i ettermiddag vært i kontakt med Helseetaten. Direktør Runar Nygård formidler via sin kommunikasjonsrådgiver at han ikke ønsker å kommentere avskjedigelsen av etatens ansatte, eller kritikken fra Fagforbundet.

- Svært alvorlig

I en sak om forholdet, publisert tidligere i dag, uttalte Nygård følgende til Dagbladet:

- Oslo kommune ser svært alvorlig på saker om økonomiske uregelmessigheter og misligheter. Han viste til at Helseetaten forholder seg til bystyrets instruks for saksbehandling i saker om økonomiske uregelmessigheter og misligheter i Oslo kommune.

- Instruksen sier at «I tilfelle der det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på at en arbeidstaker har gjort seg skyldig i økonomiske misligheter, skal vedkommende som hovedregel gis avskjed», sa Nygård.

Hele Norges coronakart