Siste Pelle og Proffen?

Ingvar Ambjørnsens siste bok, «Hevnen fra himmelen», er kjapt lest. Altfor kjapt vil mange mene, fordi forfatteren har antydet at den åttende «Pelle og Proffen»-boka kanskje blir den siste. I alle fall blir det svært lenge til nr.9.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pelle og Proffen lander denne gangen i Nord-Norge, hvor Pelles freakete kunstnerfar, den utflagga hippien, har fått et utsmykningsoppdrag. Ikke før har de landet på nordnorsk jord, der den praktfulle naturen også betar barske 16-åringer, før Pelle og Proffen står midt oppe i et nytt problem. Snushaner lar seg ikke avvenne.

En ung pike er forsvunnet på sjøen og har etterlatt seg en drivende båt. Hele lokalsamfunnet sørger.

Har hun tatt livet av seg? Har noen myrdet henne? Har hennes forsvinning sammenheng med et seinere innbrudd i en tysk luksusseiler og hærverk på det elektriske anlegget i farens hus for å sette en mystisk fryser ut av drift? Har jentas far noe med datterens forsvinning å gjøre?

Hvis jeg røper hvilket samfunnsaktuelt tema Ambjørnsen denne gang inviterer oss inn i, fratar jeg leseren meget av spenningen. Først langt over halvveis i boka lar forfatteren oss forstå det. Da er også den beste delen av boka unnagjort, selv om Ambjørnsen holder på leseren til bokas siste setning.

I «Pelle og Proffen»-bøkene har den muntlige formen vært en gjennomført styrke, likeledes skildringen av Pelles ukonvensjonelle opphav. Også gjennom filmene er man blitt sjarmert, særlig av den pensjonerte hippie-faren. Han holder seg dessverre i bakgrunnen denne gang.

Også her lykkes Ingvar Ambjørnsen med en troverdig spennende og godt skrevet ungdomskrim. Jeg blir ikke alene om å komme til å savne Pelle og Proffen.