Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste Pussy Riot-medlem løslatt

- Et PR-stunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste Pussy Riot-medlemmet som satt fengslet, Nadezjda Tolokonnikova, er løslatt fra fengsel, melder russiske medier.

Tidligere i dag ble Maria Aljokhina løslatt.

- Alle dokumentene var ferdige og signert, sier advokat Pyotr Zaikin til RIA Novosti.

De to aktivistene og Putin-kritikerne er løslatt etter at president Vladimir Putin i forrige uke ga amnesti til over 20 000 fanger.

Det ble i forrige uke kjent at Putin ville benåde Tolokonnikova og Aljokhina, som fram til nå har sonet en straff på to års fengsel for å ha kritisert presidenten.

Aljokhina og Tolonnikova ble sammen med et tredje bandmedlem i mars i fjor dømt til to års fengsel etter å ha framført en sang med kritikk av presidenten i en av Moskvas store katedraler. Det tredje medlemmet, Jekaterina Samutsevitsj, ble løslatt på prøve tidligere i år.

- PR-stunt Aljokhina var ikke nådig i beskrivelsene da hun møtte pressen på togstasjonen i Nizjny Novgorod etter løslatelsen. Hun kaller amnestiet som presidenten har gitt til flere tusen fanger, for lite annet enn et PR-stunt.

- Dette er ikke et amnesti, det er et vanhelligelse av begrepet, sa hun og la til at amnestiet bare er gitt til en liten gruppe dømte.

- Dette amnestiet er ikke humant ment, det er bare et PR-stunt. Dersom jeg hadde hatt mulighet til å avvise amnestiet, hadde jeg gjort det, sa hun videre.


   

Den russiske nasjonalforsamlingen vedtok onsdag i forrige uke et forslag fra president Vladimir Putin om amnesti for flere tusen fanger. Blant dem er den tidligere oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij, som for få dager siden ble benådet og satt fri.

Også 28 utenlandske og to russiske Greenpeace-aktivister, som er siktet for oppvigleri etter å ha aksjonert mot en russisk oljeplattform i Arktis i september, er omfattet av amnestiet. De ble alle løslatt mot kausjon i november, men det er ikke kjent når de får forlate Russland.

«Unødig støy» Ifølge presidenten gis amnestiet i forbindelse med feiringen av 20-årsjubileet for den russiske grunnloven. Men flere kritikere sier Putin nå gjør dette for å «kvitte seg» med noen av problemene som kunne ha skapt «unødig støy» i under vinter-OL i Sotsji, som begynner om halvannen måned.

(NTB/Dagbladet)

LØSLATT: Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova. Foto: AFP / NATALIA KOLESNIKOVA / NTB scanpix
LØSLATT: Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova. Foto: AFP / NATALIA KOLESNIKOVA / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media