Siste reis for Khomeinis martyrer

TEHERAN (Dagbladet): De står plassert på store lastebiler, 700 kister på rekke og rad, svøpt i iranske flagg. Nylig gravd opp fra den tidligere slagmarken, er martyrene fra krigen mellom Irak og Iran fra 1980 til 1988 på vei til sitt siste hvilested.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi befinner oss utenfor Teherans universitet, der tusenvis av mennesker akkurat har overvært fredagsbønnen. I dag skal døde krigsofre minnes og revolusjonen holdes i live.

Kvinnene som overvar fredagsbønnen, har allerede klart å trenge seg ut av portene og stormet bort til kistene, om lag 50 på hver lastebil. De fleste er markert med et navn.

Unge «mineryddere»

Pårørende gråter og kysser kistene med levningene av sine kjære. Noen slår handflatene mot sida av kistene i fortvilelse. Sorgen er ekte og dyp.

- Min sønn Asgar ble meldt savnet ved fronten i 1983. Da var han 16 år. For 12 dager siden fikk jeg vite at liket hans var funnet. Det er forferdelig å vite at han aldri kommer tilbake, men likevel er jeg glad for at han endelig kan få en grav, sier faren Abdullah Nour Ali Ahari (54) til Dagbladet.

I tre år har flere hundre revolusjonsgardister gravd opp lik ved det som en gang var frontlinjene i krigen mot Irak. Mellom 4000 og 5000 falne soldater og ungdommer som gikk i døden med nøkkelen til paradiset rundt halsen, er funnet og brakt tilbake til sine pårørende. Tusener er fremdeles savnet. Til sammen ble flere hundre tusen iranere drept eller lemlestet under den åtte år lange krigen. Mange ungdommer, helt ned til 13- 14 år, satte livet til som «mineryddere».

Sprengt i filler

- Selv etter så mange år er det en farlig jobb å finne de døde. En ekspertgruppe går først inn og rydder området for miner og andre eksplosiver. Deretter kommer de som leter etter og graver opp likene. Noen av letemannskapene er blitt drept fordi irakerne la miner under noen av de drepte, sier vår tildelte tolk Karim som har oversatt talen før fredagsbønnen for oss.

De fleste av likene blir identifisert ved hjelp av ID-nummeret de hadde på seg. Mange ble sprengt i filler da de døde.
Kistene som vises fram i dag, inneholder lik som er blitt funnet i løpet av de siste ukene. De er blitt samlet opp på et likhus i Teheran for dagens masseseremoni. Nå skal de føres i prosesjon gjennom Teherans gater før de skal fraktes til forskjellige steder i Iran for begravelse.

Fanatisk glød

Plutselig setter prosesjonen seg i bevegelse. Foran kjører biler med store plakater med bilder av avdøde ayatolla Khomeini og Irans nåværende åndelige leder ayatolla Ali Khamenei. For- og baktroppene består av såkalte Basiji, frivillige som før slåss i krigen, men som de siste åra har opptrådt som moralens voktere. De fleste er ungdommer. Noen har rødt pannebånd, alle har fanatisk religiøs glød.

- Lenge leve imam Khomeini, død over Saddam Hussein, skriker ungdommene, mens de og de pårørende følger kistene gjennom gatene. Og så kommer de taktfaste ropene som vi kjenner fra de siste 19 åra med islamsk republikk i Iran. - Død over USA, død over Israel.

Sørgende slektinger og rasende fanatikere omkranset de 700 likkistene i går