- Siste runde med diplomati

- Vi er inne i diplomatiets siste fase, konkluderte George W. Bush i nattens direktesendte tale fra Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se hele talen på videofra Det hvite hus.

Presidenten kom ikke med noen tidsfrist for avvæpning eller noen dato for et eventuelt angrep på Irak, men sa at han avventer Hans Blix' redegjørelse i FN senere i dag. På grunnlag av den må FNs sikkerhetsråd ta en beslutning om å følge USA eller ikke.

Spør ikke FN

- FN må si klart ja eller nei til hvorvidt Saddam er fullstendig og betingelsesløst avvæpnet i overenstemmelse med resolusjon 1441, sa Bush.

USA vil fremme et nytt resolusjonsforslag selv om det ikke skulle ligge an til å gå igjennom i sikkerhetsrådet, men understreket at USA ikke trengte FN-mandat for å gå til krig.

- Når det gjelder vår egen sikkerhet trenger vi ikke å be noen om lov, sa Bush.

Tror ikke på nedrustning

Bush-administrasjonen har ikke latt seg imponere av de siste dagers bilder som viser irakiske militære som ødelegger al-samoud raketter.

- Hvis Irak rustet ned ville vi vite det, fordi vi ville se det. Saddam Hussein fører verden bak lyset med overlegg, sa Bush.

Han viste videre til opplysninger fra amerikansk etterretning som angivelig viser at Irak fortsatt produserer raketter, og at de fortsatt besitter nervegass, som flyttes rundt opptil flere ganger i døgnet.

Vil skape «rettferdig styre».

Bush la vekt på at USA vil sikre det han kalte et «rettferdig styre» i Irak, som skal representere både shia- og sunnimuslimer og kurdere.

- Iraks styreform blir opp til det irakiske folket, sa presidenten.

På direkte spørsmål om hvorvidt en eventuell invasjon av Irak ville ansees som feilslått dersom Saddam Hussein ikke blir pågrepet «død eller levende», svarte Bush at det er «greit for ham» om Hussein går i eksil i et land som ønsker å motta ham.

<B>TALTE I NATT: President George W. Bush gjorde det i natt klart at de ikke vil høre på FN dersom de går mot å avvæpne Saddam Hussein.