Valget i Catalonia

Siste: Separatistene får knapt flertall

- Vi slår alltid tilbake, skriver den avsatte presidenten Carles Puigdemont i en SMS etter seieren.

KAN FÅ FLERTALLET: Valgdagsmålingen til La avisa Vanguardia viser at partier som ønsker et selvstendig Catalonia får flertallet i dagens valg. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
KAN FÅ FLERTALLET: Valgdagsmålingen til La avisa Vanguardia viser at partier som ønsker et selvstendig Catalonia får flertallet i dagens valg. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Siste: Etter at over 90 prosent av stemmene var talt, har de tre uavhengighetspartiene sikret seg et flertall på to seter, ifølge The Guardian.
 • - Som dere kan se, vi slår alltid tilbake, skriver en pressekontakt for Carles Puigdemont, Catalonias avsatte regionpresident som for øyeblikket er i eksil, i en SMS til flere medier.
 • Hans parti, Catalonia Sammen (CeC), ble valgets nest største parti med 21,7 prosent av stemmene. Aller størst var det Borgere (Cs) - uten at dets oppslutning på 25,53 prosent gir de antiseparatistiske partiene flertall.
 • Det spekuleres i hvorvidt Puigdemont kan bli gjenvalgt som president. I så fall må han enten styre fra Belgia, eller risikere at han blir pågrepet av spansk politi.
 • Han og flere medlemmer av hans avsatte regjering er siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler.
 • Over 80 prosent av alle stemmeberettigede stemte. Det er et rekordhøyt tall.

Det var stor spenning tilknyttet torsdagens valg i Catalonia på grunn av konflikten mellom landets nasjonalister som ønsket løsrivelse og de som fremdeles ønsker å være en del av Spania.

Den spanske regjeringen utlyste nyvalget etter en omstridt uavhengighetserklæring i regionforsamlingen.​ Resultatene har ikke blitt offentliggjort ennå, men en valgdagsmåling utført for avisen La Vanguardia viser nå at partiene som ønsker et selvstendig Catalonia ser ut til å få rent flertall i regionvalget.

Hele 2 700 valglokaler åpnet klokka ni torsdag morgen, og målingen ble offentliggjort kort tid etter at valglokalene stengte klokka 20 i kveld. Det ligger an til rekordhøy valgdeltakelse, og offisielle tall viser at nesten 70 prosent av velgerne stemte to timer før valglokalene stengte.

Avisas måling viser også at de tre partiene som støtter løsrivelse, ligger an til å få mellom 67 og 71 plasser. Det trengs 68 plasser i regionforsamlingen for å få rent flertall. Det skriver Reuters.

Målingen er, ifølge NTB, utført av gallupinstituttet GAD3 under hele valgkampen og er dermed en kombinasjon av meningsmålinger og en valgdagsmåling. Dermed er det en blanding mellom velgernes svar på hva de har tenkt å stemme og hva de faktisk har stemt.​

De første prognosene ventes klokka 23.00.

Usikker fremtid for Rajoy

På forhånd har meningsmålinger tydet på dødt løp mellom partier som ønsker løsrivelse fra Spania, og partier som vil at Catalonia fortsatt skal være en spansk region.

Valget følges nøye også i andre land ettersom det vil vise om støtten til separatistene har økt eller sunket etter at regjeringen i Madrid satte hardt mot hardt som følge av separatistpartienes forsøk på å bruke det politiske systemet til å løsrive seg fra Spania.

Dersom det imidlertid viser seg at avisas avstemning stemmer, vil Spania stå overfor et nytt usikkert kapittel i årene fremover. Reuters beskriver det som kan komme til å skje som landets verste, politiske krise, og skriver at den kan kaste usikkerhet over den spanske statsministeren Mariano Rajoys evne til å styre landet.

Ifølge Reuters holdt Jajoy en ny avstemning fordi han håpet det ville føre til at Catalonia ville gå tilbake til det han kaller «normale tilstander», enten med spansk styre, eller i en regjering som ikke ønsker en ensidig splittelse.​​

Fakta om Catalonia

 • Catalonia ligger nordøst i Spania og har 7,5 millioner innbyggere. Regionen har sitt eget språk, katalansk, i tillegg til spansk, og den har en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.

 • Regionen har hatt stor grad av selvstyre og regnes som et av Spanias rikeste områder.

 • I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

 • Den katalanske regionalforsamlingen vedtok 27. oktober en erklæring om uavhengighet fra Spania. Samme dag opphevet statsminister Mariano Rajoy Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionforsamlingen. Han utlyste nyvalg i regionen 21. desember.

 • 30. oktober reiste Catalonias avsatte president Carles Puigdemont til Brussel, etter at han og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler.

 • 2. november ble åtte eksministre varetektsfengslet i en spesialdomstol i Madrid. Domstolen utstedte dagen etter arrestordrer mot Puigdemont og fire andre eksministrene som oppholder seg i Brussel.
 • 5. november overga Puigdemont og de fire andre seg til belgisk politi. Spania forsøkte først å få dem utlevert, men har siden droppet arrestordren.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer