SOL OG SOMMER:  Meteorologene har håp om flere varme dager.  Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SOL OG SOMMER: Meteorologene har håp om flere varme dager. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Siste sikre sommerdag

Tirsdag kan bli den siste sommerdagen på lenge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med sol og over 20 grader har det vært fint vær på østlandet i dag. Spørsmålet er hvor lenge det vil vare.

Sjekk været her.

- Dette været kommer ikke til å holde seg. Regn er på vei, og morgendagen ser best ut med over 20 grader her i sør. Etter det veit vi ikke når sola og varmen kommer tilbake, sier Terje Alsvik Walløe ved Metrologisk institutt.

Allikevel mener han vi ikke ta høsten for godt.

- Det lakker og vrir seg mot slutten av sommeren. Sjansen for å få dager med over 20 grader blir mindre for hver dag som går. Med jeg har håp om å se temperaturer på 20-tallet fremover også, sier han.

Meterologen anbefaler å være i Oslo en dag til for så å følge sola til trøndelag. Der ville han vært en dag eller to, før han hadde dratt enda lenger nord.

Det er usikkert når finværet viser seg sør i Norge neste gang.

Også Stig Arild Fagerli, meteorolog i StormGeo melder om skiftende værtyper over hele Norge.

- Et lavtrykk fra Baretshavet sørger for skyer lenger nord, mens et høytrykk fra sør sørger for fint vær i sør. Akkurat nå er vi inne i en skiftende værperiode. Det er fortsatt for tidlig å si om dette er de siste sommerdagene, sier han.

Skiftende vær Fargerli mener det ikke er håp for lengre perioder med fint vær. Gode temperaturer kan glede oss inn i første delen av september.

Deretter vil sola stå så lavt på himmelen at temperaturene blir lavere.

- I forhold til normalen så er det nok de i Nord-Norge som har vært mest fornøyde med været i sommer. Mer enn de som bor i Sør-Norge. Hele sommeren har vært preget av mye regn, men det har vært en grei temperatur, sier Fagerli.

Må sør for Alpene - Vi drømmer om lange perioder med fint vær, men vi må sør for Alpene for å se sola over en lang periode. Vi kan ha flaks med været, men det skjer ikke hvert år, sier Walløe ved Metrologisk institutt.

Han forteller at vi ikke har hatt noen god-værsperioder i sommer i år. Den lengste perioden med fint vær i sommer varte en drøy uke.

Den norske høsten kjennetegnes også av skiftende vær.