Vårværet

Siste sjanse for å nyte sola !

Meteorologens tips er å nyte været i dag - for snart skyer det til.

VÅR: Sør i landet vil man se et skifte i været denne uka. Høytrykket som har preget landsdelen i påsken beveger seg nordover - noe som resten av landet vil nyte godt av.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VÅR: Sør i landet vil man se et skifte i været denne uka. Høytrykket som har preget landsdelen i påsken beveger seg nordover - noe som resten av landet vil nyte godt av.. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Påsken er over, og det er også snart det knallgode påskeværet som har preget store deler av landet den siste tida.

I løpet av onsdagen vil hele Sør-Norge merke et værskifte, som byr på lavtrykk, skyer og nedbør.

- Det har lenge vært pent og tørt vær sør i landet. Dette vil nå gradvis endre seg, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutt.

- I løpet av onsdagen vil det begynne å skye til i sør, samtidig som vinden øker i styrke, ser han.

Tirsdag blir dermed den siste dagen med skikkelig påskevær denne gangen, ifølge Ovhed, som trøster med at det likevel kan komme en av gløtt sol mellom skyene innimellom.

Nedbør

Utover uka vil flere nedbørsområder passere Østlandet, forteller meteorologen

- Det er ikke snakk om så store nedbørsmengder, ikke nok til å redusere skogbrannfaren for eksempel - men faren vil heller ikke øke, sier Ovhed.

Temperaturene vil også synke i dagene som kommer.

- Det vil fortsatt være varmt, men ikke like varmt som det har vært, sier meteorologen.

PÅSKESOL: Nordmenn som har lagt påsken til Sør-Spania opplever nedbør, samtidig har Norge opplevd sine første sommerdager på Sør- og Østlandet. Og knallværet fortsatte langfredag. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Sterke vindkast

På Vestlandet ventes det dessuten mye vind de kommende dagene.

- Det meldes om en god del vind onsdag og torsdag; sterke vindkast på utsatte steder i fjorder og på land - opp mot sterk kuling og vindkast på 27 meter per sekund, sier Ovhed.

Høytrykk i nord

Han forteller at bakgrunnen for væromslaget er at høytrykket som har ligget over Sør-Norge nå trekker nordover. I sør vil dette erstattes av en rekke lavtrykk med nedbør, mens Midt-Norge og Nord-Norge vil kunne fortsette å sole seg.

- De som oppholder seg midt i landet er de aller heldigste nå. De fikk bra vær i påsken, og nå havner de under høytrykket som beveger seg nordover. I Trøndelag og Møre og Romsdal ser vi en fortsettelse av lite skyer og høye temperaturer, sier Ovhed.

Også lengst nord i landet vil høytrykk og varmluft sette sitt preg på været.

- Hele Nord-Norge får fint vær, selv om det neppe blir veldig varmt i Nord-Finnmark, sier meteorologen.

Sterk sol

Ifølge statsmeteorolog Ola Mellem bør vi være ekstra forsiktige nå når sola byr på seg selv mens det fortsatt ligger snø flere steder.

For selv om sola og varmen er gode nyheter, er sola ekstra sterk i år, advarer Mellem overfor NRK.

- Man bør passe på. De fleste plasser i nord er det fremdeles snø, og det kan føre til sterkere stråling fordi sola reflekteres fra snøflaten. Vær obs!

DJ BROILER: DJ-duoen Broiler mener stemninga i Hemsedal i påsken topper alle andre steder. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer