Siste smak av sommer:

- Siste sjanse på to uker

Store deler av Sør-Norge bades i sol lørdag, men i natt blir det brått slutt. - Nyt den siste godværsdagen, oppfordrer meteorologen.

VÆRSKIFTE: Natt til søndag går det fra sommerlig til grått og vått i Sør-Norge. Kart: Windy.com
VÆRSKIFTE: Natt til søndag går det fra sommerlig til grått og vått i Sør-Norge. Kart: Windy.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sør-Norge legger bak seg ei uke med smak av sommer og sol. Lørdagen blir ikke noe unntak, og for mange årets fineste og varmeste dag så langt i år.

Men de som hadde håp om at sommeren har festa taket, får en kald skulder fra meteorologen. Etter lørdag er det nemlig slutt for denne gang.

- Det er helt klart siste dag med slike temperatur. Hele Østlandet og Vestlandet får fine temperaturer lørdag, med opp mot 20 garder på de varmeste stedene, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk Institutt til Dagbladet.

Lørdag formiddag forespeiler han at dagen vil bringe 18-19 grader på store deler av Sør-Norge. Enkelte steder kan lokalt få se 20-tallet på gradestokken, men de fleste vil få 18-19 grader.

Når dagen glir over i natt og temperaturen faller i takt med at sola går ned, er det imidlertid klart for et værskifte. En is i solveggen kan være lurt å få med seg lørdag, for Walløe kan opplyse at det blir siste smak av sommer for denne gang.

Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Ser maks ti grader

Mesteparten av Øst- og Vestlandet, og særlig sørlige deler av Vestlandet vil få fint vær hele dagen og kvelden, men så skyer det over. Nedbøren kommer i natt, først i Agder og så brer den seg utover natta. Jo lenger sør-vest man kommer, jo tidligere kommer værskiftet, sier Walløe.

De neste to ukene blir så relativt kjølige, ifølge meteorologen. Først preges Sør-Norge av nedbør fram til onsdag, før det stabiliserer seg med oppholdsvær.

- Og temperaturen?

- Den blir nok dessverre ikke slik den har vært i det siste. Vi ser nok maks ti grader eller der omkring. Det blir en stor kontrast, så det er bare å nyte den siste godværsdagen. Det ser i alle fall ut som det blir to uker til neste gang, sier Walløe.

Sør-Norges innbyggere har imidlertid liten grunn til å klage, skal man tro meteorologens oppsummering av de siste dagene i nordlige strøk. I Tromsø har det kommet 10-15 centimeter nysnø det siste døgnet.

- Det er vinterlig i nord, så landet vårt har egentlig opplevd tre forskjellige årstider nå. Det er sommerlig i sør og vinterlig i nord, med vårlig i Midt-Norge, sier Walløe.

Dette er reiselivsekspert Odd Roar Langes anbefalinger for sommeren 2023. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

- Typisk å bli skuffa

Meteorologen forteller at svingningene man nå ser i deler av landet er veldig vanlig på denne tida av året. Snittemperaturen for april ser ut til å bli omtrent som normal når den kjølige avslutninga nå kommer.

- Det er veldig typisk at man blir skuffa på denne tida av året, når man venter på sommeren og det ser ut som den kommer, men så forsvinner igjen, sier han.

I likhet med Nord-Norge, vil det for deler av Midt-Norge også bli bli en smak av vinter igjen. Walløe forteller at mange steder av landsdelen vil se snø i lufta allerede søndag.

- Det blir kjølig luft med sludd og snø flere dager i Midt-Norge kommende uke, med nedbør og lav temperatur. Også Innlandet kan få det vinterlig, mens Vestlandet får ei kjølig uke den kommende uka. I nord fortsetter vinteren, selv om det blir litt mildere den kommende uka, oppsummerer Walløe.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer