Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste sjanse til å overbevise

President Barack Obama og republikanernes Mitt Romney møtes i en siste debatten i natt. Se den live her klokka 3.

SISTE RUNDE: Republikanernes kandidat, Mitt Romney (t.v.) og president Barack Obama møtes til den tredje og siste debatten i natt. Temaet er utenrikspolitikk. Foto: EPA/JUSTIN LANE
SISTE RUNDE: Republikanernes kandidat, Mitt Romney (t.v.) og president Barack Obama møtes til den tredje og siste debatten i natt. Temaet er utenrikspolitikk. Foto: EPA/JUSTIN LANE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOCA RATON (Dagbladet): Nærmere 70 millioner amerikanere kommer i kveld til å skru på fjernsynet for å følge den siste av de tre debattene mellom de to kandidatene. Dersom de tabber seg ut, vil de nesten ikke ha muligheter å rette opp feilene igjen.

- Det er bare to ting vi driver med nå: Å overbevise velgere som ikke har bestemt seg, og å sørge for at folk faktisk stemmer, sier Obamas valgkampsjef, Jim Messina, til Washington Post.

- Republikanerne har samlet seg rundt en kandidat som har bygget opp stor troverdighet. Nå er spørsmålet om vi klarer å komme med et avsluttende argument og vinne kampen på bakken, sier den erfarne republikanske rågiveren, Terry Holt.

Fortsatt jevnt Selv om demokratene og republikanerne har brukt tilsvarende 4,5 milliarder kroner på reklame i de titalls avgjørende vippestatene, titusener av frivillige har brukt tusenvis av timer på å ringe velgere og banke på dører, og det har blitt holdt to svære landsmøter og tre debatter, viser meningsmålingene at det fortsatt er fullstendig jevnt. Forhåndsstemmene har begynt å strømme inn, og det blir stadig færre velgere å overbevise.

Sjelden har presidentdebatt hatt større påvirkning på dynamikken i valgkampen. Den første runden for snart tre uker siden tapte Obama så det sang. Mens Romney var på hugget, virket Obama sliten, tafatt og ukomfortabel. Resultatet var at nesten hele det relativt store forspranget Obama hadde på meningsmålingene forsvant. Plutselig ble valgkampen spennende igjen.

Så møttes visepresident Joe Biden og republikanernes kandidat, Paul Ryan, til debatt. Her gikk den gamle sluggeren Biden aggressivt til verks, og klarte trolig å fyre opp mange demokrater som fortvilte etter Obamas første debatt. I Obama og Romneys andre debatt var Obama langt mer opplagt, og TV-seerne mente han vant debatten. Dermed står svært mye på spill i dagens debatt.

- Må virke sterk Debatten på Lynn University i Boca Raton i Florida skal handle om utenrikspolitikk. Det har blitt en viktig sak i siste fase av valgkampen etter terrorangrepet mot USAs konsulat i Libya 11. september hvor USAs ambassadør og tre andre amerikanere ble drept. I tillegg er håndteringen Irans atomprogram og forholdet til Kina svært sentralt.

Obama har bygget opp stor troverdighet etter at han klarte å ta al-Qaida-leder Osama bin Laden i fjor, men er de siste ukene blitt kraftig kritisert for håndteringen av situasjonen i Libya. Romney, som foreløpig mangler utenrikspolitisk erfaring, har mer å bevise. I den forrige debatten, snublet Romney da han forsøkte å angripe Obamas håndtering av Libya.

I helga gikk både Romney og Obama i dekning med sine nærmeste rådgivere for å pugge utenrikspolitikk.

- Romney er nødt til å virke sterk og presidentaktig i spørsmål om nasjonal sikkerhet, sier Steve Schmidt, sjefen for republikaneren John McCains valgkamp i 2008, til Daily Mail.

Dersom det ikke skjer noe fullstendig uventet, er det trolig bare én planlagt hendelse som kan flytte store velgergrupper etter dagens debatt. 2. november kommer nye arbeidsledighetstall. Dersom de viser en klar nedgang, vil det være en stor fordel for Obama. Noe annet vil styrke Romneys argument om at presidentens økonomiske politikk ikke fungerer.