- Siste sjanse til å snu, Norman

Victor Norman vil ta makta fra organisasjonene - Gerd Liva Valla er rasende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå får vi se om han tør å gjennomføre dette. Det ville vært klokt av ham å ikke gjøre det, sier en opprørt LO-leder Gerd-Liv Valla.

Regjeringen ønsker å utvide mulighetene til midlertidige ansettelser, og det har nå arbeidsminister Victor Norman tenkt å få gjennomført, med eller uten organisasjonene.

Det er ingen tvil om at forholdet mellom regjeringen og arbeidstakerorganisasjonene er i krise. Organisasjonene håper fortsatt at ministeren vil snu.

- Jeg både håper og tror at regjeringen nå tar seg en pustepause og tenker seg om, sier Anders Folkestad, leder i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO).

Både LO, UHO, Akademikerne og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) trakk seg i går fra arbeidslivslovutvalget hvor de sammen med Victor Norman skulle diskutere endringer av «arbeidernes grunnlov». Regjeringen ønsker å endre denne «grunnloven» slik at arbeidsgivere lettere kan ansette og si opp folk, men før utvalget har rukket å si sin mening om dette, vil Victor Norman foreslå lovendringen for Stortinget.

- Klokskap er et ord som ikke finnes i Normans vokabular. Nok er nok. Vi kan ikke sitte stille og se på at statsråd Norman og regjeringen raserer arbeidsfolks rettigheter, sa Valla til Dagbladet.

Gir ikke opp

- Vi er jo nesten ferdige med utvalgsarbeidet. Regjeringen skulle ha ventet på oss, både av respekt for arbeidstakerne og for prosessen slik den skulle vært gjennomført, sier leder i YS, Randi Bjørgen.

Valla vil ikke si hva LO kan finne på, men viser til de kommende lønnsforhandlingene.

Også Folkestad i UHO er forundret over at Norman tør.

- Vi trenger en grunnleggende tillit mellom organisasjonene og regjeringen foran lønnsforhandlingene, men den er ikke til stede nå. Det er underlig at ikke Norman tenker på det, sier Folkestad.

Samlet fagbevegelse

Dersom Norman likevel tør å gå til Stortinget med dette lovforslaget, vil han få flertall for det med Frp sine stemmer. Hvis det skjer, er det full krig.

- Jeg håper at regjeringen tar signalet fra en samlet fagbevegelse og snur. Dersom de ikke gjør det, er det klart at dette gjør noe med klimaet, sier Bjørgen.

Norske arbeidstakerorganisasjoner er vant med å bli hørt når politikerne planlegger store endringer i arbeidernes kår, men nå føler de seg oversett. Fagbevegelsen står samlet mot regjeringen.

- Arbeidstakerorganisasjonene må stå sammen, og samarbeide mot en slik framgangsmåte, sier Valla.

- Regjeringen sier at den søker samarbeid. Men i virkeligheten søker den konfrontasjon. Gang på gang. Nå er våre medlemmer lei av dette narrespillet! tordnet LO-leder Gerd-Liv Valla.

Veldig uheldig

- Dette er en veldig uheldig og spesiell situasjon, sier lederen av arbeidslivslovutvalget, Ingeborg Moen Borgerud.

- Det er viktig å få til regler i arbeidslivet som er stabile og forutsigbare. Derfor er det viktig at alle partene i arbeidslivet deltar i prosessen, sier hun

Fremskrittspartiets finanspolitiske talskvinne, Siv Jensen, mener LO driver et høyt spill når de trekker seg fra arbeidslivslovutvalget.

- LO-lederen opptrer i denne saken som Arbeiderparti-politiker. Hun bør være seg bevisst på at LO har et betydelig ansvar for alle sine medlemmer, også dem som ikke har arbeid. LO har medlemmer som er med i og støtter andre partier enn Ap, sier Jensen.

<B>ISFRONT:</B> «Klokskap er et ord som ikke finnes i Normans vokabular». Gerd-Liv Valla, LO-leder.