Siste sjanse

I et siste forsøk på å unngå en militær aksjon i Kosovo, gjorde den amerikanske utsendingen Richard Holbrooke det i går klart for Slobodan Milosevic at timeglasset er i ferd med å renne ut. Angrepet kan komme om få dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd skal etter planen debattere Kosovo-krisen førstkommende mandag. Blir det gitt klarsignal til militære aksjoner, er Nato klar til å gjennomføre luftangrep i løpet av svært kort tid.

Russland har bedt om større spillerom for diplomatiet, men i Vesten er tålmodigheten med Milosevic snart slutt.

På randen av krig

Richard Holbrooke er kanskje den eneste vestlige diplomaten Serbias mektige mann har respekt for og lytter til. Amerikanernes tøffe forhandler fikk på plass avtalen som avsluttet krigen i Bosnia. Nå er han igjen i sentrum for å redde Balkan fra enda et omfattende blodbad.

Dersom den serbiske aggresjonen mot albanerne i Kosovo ikke opphører, er det en fare for at konflikten sprer seg. Særlig er signalene fra Albanias regjering urovekkende.

- Vi er på randen av krig med Serbia, og det er ikke vår skyld, sier den albanske statsministeren Fatos Nano, som innstendig ber NATO om å gripe inn for å hindre en opptrapping av konflikten.
Mens både russiske og vestlige utsendinger forsøker å få serberne til å stanse terroren, er det ingen tegn til at situasjonen skal bedre seg.

Granatregn

Serbiske styrker lar granatene regne over landsbyer i vestlige deler av Kosovo. Konvoier med stridsvogner og lastebiler fulle av soldater ble mandag sett på vei inn i konfliktområdet for å slå ned den kosovoalbanske opprørshæren.

Til nå i år er over 300 mennesker blitt drept i kampene.

Målet med Holbrookes Balkan-reise er å få Milosevic til å trekke de serbiske styrkene tilbake og å sette seg ned ved forhandlingsbordet.
Andre viktige krav er at internasjonale observatører skal få tilgang til Kosovo og at de kosovoalbanske flyktningene skal kunne reise hjem.

Amerikanerne gjør det krystallklart at kravene til Serbia er en pakke, og ikke en meny som Milosevic fritt kan velge fra.

FNs spesialutsending til Bosnia, finske Elisabeth Rehn, sier hun er skeptisk til en diplomatisk løsning.

Også Natos generalsekretær, Javier Solana, mener at alliansen ikke kan vente stort lenger før en militær aksjon tvinger seg gjennom.

Hellas og Makedonia tok imidlertid i går til orde for at Nato ikke går til angrep, fordi de frykter dette kan føre til en krig på hele Balkan.