Siste sjanse

Saddam Hussein får en ny skjebnefrist til midt i februar etter at lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, i går la fram en meget kritisk rapport for FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USAs utenriksminister Colin Powell ga klar beskjed om at tida begynner å renne ut for Iraks president, mens britene støtter flertallet som vil ha en ny rapport 14. februar.

USAs FN-ambassadør John Negroponte og den britiske utenriksministeren Jack Straw var sterkest i ordbruken og avviser Iraks holdning til FN som uakseptabel og farsepreget.

- Skuffet

Også representanter for land som er svært skeptiske til et militært angrep, sa seg meget skuffet over innholdet i rapporten. De karakteriserte innholdet i rapporten som alvorlig og sa at den viser Iraks mangel på samarbeid.

Konklusjonen var likevel at FNs våpeninspektører trenger mer tid til å gjøre jobben. Bare USA og Storbritannia holder hardt på at tida renner ut.

Ifølge CNN er USA i full gang med å lage en skisse til en ny FN-resolusjon som krever bruk av militær makt, men at USA ikke vil legge fram resolusjonen hvis ikke 9 av Sikkerhetsrådets 15 medlemmer støtter dem.

Den russiske FN-ambassadøren Sergej Lavrov svarte slik da Dagbladet stilte spørsmål om ikke tida begynner å bli knapp:

- Når USA sier at tida renner ut, er det bare ett fornuftig motspørsmål, og det er hvorfor.

Hans begrunnelse var enkel: - For første gang har vi etablert et kompetent apparat til å undersøke Iraks våpen. Det er en historisk sjanse som vi må benytte.

Lavrov mener at inspektørene må få den tid de trenger.

Skjebnestemning

Det var mange hundre pressefolk, demonstranter, politifolk og nysgjerrige ved FN-bygningen i går da den sindige 74 år gamle Hans Blix kom til Sikkerhetsrådet. Datoen for 60-dagersrapporten har hengt over Irak-konflikten siden tidlig i høst og det var en slags skjebnestemning i FN i går.

Blix redegjorde for hvordan Irak har samarbeidet og vært behjelpelige i form, men vært tilbakeholdne og hemmelighetsfulle i innhold. Han stoppet rett før spørsmålet om ytterligere tid til inspeksjon. Det ble tatt opp av IAEA-direktøren Mohamed ElBaradei.

Den norske FN-ambassadøren Ole Peter Kolby sier til Dagbladet at han oppfattet rapporten som alvorlig og at det ble påpekt store mangler fra Iraks side.

- Det var et utbredt ønske om mer tid og forslaget om en ny rapport 14. februar har i øyeblikket roet ned situasjonen, sa Kolby.

Rikets tilstand

Sikkerhetsrådet i FN fortsatte samtalene i går kveld og møtes igjen i morgen. I natt norsk tid holder den amerikanske presidenten George W. Bush sin State of the Union-tale.

Kommende fredag møtes Bush og hans hovedallierte Tony Blair på presidentens landsted Camp David. Washington Post meldte i går at utenriksminister Colin Powell i forbindelse med dette møtet trolig vil legge fram etterretningsbevis på Iraks masseødeleggelsesvåpen, den «rykende pistol» som svært mange har etterlyst.