NYNAZISTER: Rundt 1000 medlemmer i «Den nordiske motstandsbevegelsen» er ventet å demonstrere i Göteborg lørdag. I tillegg forventer svensk politi 10 000 motdemonstranter. Video: Expressen. Vis mer

Siste: Slagsmål mellom nazistene og politiet

Journalister blir nå bortvist fra nazi-demonstrasjonen i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GÖTEBORG (Dagbladet): Rundt 1000 medlemmer i «Den nordiske motstandsbevegelsen» har i dag deltatt i en demonstrasjon i Göteborg i Sverige.

Til tross for at den nordiske motstandsbevegelsen sin demonstrasjon er over, har flere av demonstrantene blitt værende i byen. De har nekter å flytte seg før lederen deres blir løslatt fra politiets varetekt.

DEMONSTRASJON: Nazister fra «Den nordiske motstandsbevegelsen» demonstrerte lørdag i svenske Göteborg. Demonstrasjonen var preget av flere voldelige episoder mellom politi, demonstranter og motdemonstranter. Video: Dagbladet. Vis mer

Dagbladet reporter på stedet forteller at demonstrantene har vært omringet av politiet i timevis.

Idet politiet i ettermiddag startet å bryte opp sperringene, oppsto det flere slagsmål mellom politiet og den nordiske motstandsbevegelsen.

Pågripelser

Det er uklart hva som er årsaken til slagsmålet, men politibetjent på stedet sier til Dagbladet at opptrinnet startet etter at nazistene skal ha blitt sinte på journalister som dekket demonstrasjonen.

Det er ikke kjent om noen ble skadd i forbindelse med sammenstøtet.

Expressen skriver at en politimann er blitt skadet i en konfrontasjon med nazistene.

Ifølge avisa har totalt har 29 personer blitt pågrepet.

I tillegg har 21 personer blitt anholdt - det vil si en kortvarig frihetsberøvelse foretatt av en politimyndighet .

Roligere nå

Motstandsbevegelsen har stått på en slags høyde og ropt «Folkeforrædere» til politiet, opplyser Dagbladet journalist.

Klokka 16.30 virker det igjen som at politiet har kontroll på situasjonen. Journalister har imidlertid blitt bedt om å trekke seg unna.

På stedet står tre busser, som trolig er ment å frakte demonstrantene vekk fra stedet. Motstandsbevegelsen har i flere timer vært omringet av 15 politibiler, som også er der for å beskytte dem, får Dagbladet opplyst.

Pågrepet

UTLENDINGER: Demonstranter fra flere land har kommet til Göteborg for å gå i nazidemonstrasjonen ledet av «Den nordiske motstandsbevegelsen». Video: Expressen Vis mer

Simon Lindberg, leder for Den nordiske motstandsbevegelsen, ble pågrepet tidligere i dag.

Det er ikke kjent hvorfor, eller om han var en av flere personer som ble pågrepet da nynazistene forsøkte å gå en annen vei enn de opprinnelig fikk lov til. Da oppsto det også tumulter der en politimann skal ha blitt skadd.

Lindberg erklærte i en tale på Den nordiske motstandsbevegelsen sine nettsider - som for øvrig nå er nede - at demonstrasjonen i dag var organisasjonens viktigste noen sinne.

Også en nordmann skal være pågrepet. Svensk politi bekrefter overfor Dagbladet at en person er pågrepet på Göteborgs sentralstasjon med hjemmel i utlendingsloven. Personen skal utvises til Norge.

Vedkommende ble pågrepet ved en indre utlendingskontroll på jernbanestasjonen i Göteborg.

Tilbake til start

I 17.00-tida får demonstrantene beskjed om å trekke tilbake. De kjører vekk fra parkeringsplassen der de forsøkte å starte demonstrasjonen tidligere i dag, forteller Dagbladets reporter på stedet.

Dette er et kompromiss, ettersom politiet egentlig ville kjøre dem vekk i busser fra det stedet de hadde blitt stående, og i flere timer var omringet av politi og motdemonstranter.

I 18.00-tida har de aller fleste demonstrantene forlatt området.

Dagbladet følger saken

TREKKER TILBAKE: Like etter klokka 17.00 går demonstrantene tilbake til utgangspunktet, uten noensinne å få startet den planlagte marsjen. Foto: John Færseth
TREKKER TILBAKE: Like etter klokka 17.00 går demonstrantene tilbake til utgangspunktet, uten noensinne å få startet den planlagte marsjen. Foto: John Færseth Vis mer