Siste slurk på valgkvelden

Pubene stengte klokka 23 i går kveld, en time etter at den første valgdagsmålingen viste at britene fortsatt vil ha Tony Blair. Dagbladet dro til steinbrua som skiller Blairs valgdistrikt fra toryenes William Hague.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEDGEFIELD (Dagbladet): Elva Tees stryker seg nedover landskapet i Nordøst-England. Tony Blairs valgdag ble tilbrakt hjemme i hans krets Sedgefield. I natt var han hjemme igjen for å telle stemmer i statsministerboligen, nummer 10 Downing Street.

På puben The Comet, noen kveldstimer, var det stille. Ingen fanfarer. Ingen jubelrop. Tony fikk ikke samme valgnatt som i 1997, da Nye Labour sparket de konservative ut etter å ha regjert i 18 lange år.

LIVET OG ELVA Tees går som vanlig, men et lite stykke galskap fra «Rock'n'roll Loony Party» røsker opp i Blairs velfriserte partimaskin.

Looniene gikk til valg med budskapet «Gratis øl og parykk til alle pensjonister og alle nyfødte har krav på fri brystmelk».

Ingen på The Comet har stemt galt. Trauste pubgjester har ikke sansen for humor i et demokrati.

- Hvis Tony Blair og William Hague kom hit til denne brua, som skiller deres to valgdistrikter fra hverandre, så vet jeg akkurat hva jeg ville gjøre, gi dem to fordømte tunge sverd og så fikk de gå midt ut på brua, der det er et ingenmannsland, og gjøre opp, sier Allan.

- Nei, nei, ikke sverd! Jeg skal stå bak dem og hive dem begge uti, sier en annen stamgjest, som ikke vil bli navngitt i en «helvetes norsk avis» som han sier med rungende latter.

Vi befinner oss midt i skuddlinja mellom Blair og William Hagues valgdistrikter, der partiene møtes midt i elva. Stengetid nærmer seg, og de første valgdagsmålingene tikker inn. Fjernsynet på The Comet er slått av.

- Vi så fjernsyn i går kveld. England vant i Hellas, forteller landlorden, som sammen med Allan hadde stemt klokka 07.20. Etterpå hadde Allan gått hjem for å vente på at kilden skulle åpne fire timer seinere i landsbyen Hurworth, den ytterste i Blairs valgdistrikt.

- Han har aldri vært her hos oss.

Ut av vinduet ser vi over steinbrua til Toryen William Hagues høyre yttergrense, tettstedet Croft med 300 innbyggere. Allan bor der og sier han har stemt Hague fordi han er bosatt på riktig side av brua, men han prater like mye negativt om begge de politiske lederne.

- De forstår seg ikke på vanlige folk, sier han og ler mellom slurkene.

TO ELDRE DAMER setter seg ved et lite bord. Søstrene Foasett fra Irland, bosatt i England de siste 45 åra. Emmely på 92 år tar seg en halfpint med livets vann fra Irland som hun sier, Guinness.

- Nå må dette valget snart være over. Det går meg på nervene, det driver meg til å drikke, sier hun med et lunt smil.

Emmely og søstera mener de er for gamle til å snakke politikk eller å la seg lure til å skifte fra Arbeiderpartiet. Søstrene vil helst snakke om hvordan det blir å komme seg med tog fra Darlington til London.

- Jeg flytter derfra for 20 år siden, men nå vil jeg ned for å se byen jeg elsker for siste gang, sier den spreke 92-åringen.

Søstera på 78 viser fram togbillettene. De reiser nedover i dag.

- En god dag å reise på, med en gjenvalgt Blair som statsminister, sier de to.

UTE HAR SKYDEKKET over Hagues Croft blitt nattemørkt. Bygene trekker seg over elva. Over brua til Tonys land. Med illsinte haglbyger og kraftig valgvind.