Ingen tegn til Indian summer:

Siste smak av sommer

På onsdag vil et lavtrykk erstatte blå himmel, sol og høye temperaturer med et typisk kaldt, vått og grått høstvær.

HØST: Den siste godværsdagen i hovedstaden, for denne gang, ser ut til å bli tirsdag, viser Meteorologisk institutts prognoser. Foto: Mariam Butt / NTB
HØST: Den siste godværsdagen i hovedstaden, for denne gang, ser ut til å bli tirsdag, viser Meteorologisk institutts prognoser. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På spørsmål om tirsdag, blir «den siste sommerdagen» i Sør-Norge, svarer statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt:

- Ja, med tanke på sol, blir det finest tirsdag. På onsdag og torsdag blir det betydelig mer skyer.

På yr.no kan man nemlig se at det går et tydelig skille i hovedstads-været i midten av denne uka.

Mandag og tirsdag denne uka var det meldt sol og opp mot 19 grader i Oslo. På onsdag erstattes imidlertid sola med en grå sky på dagen, med en grå sky og regn på kvelden - og en makstemperatur på 15 grader.

SKOGBRANN: Som i en scene fra en dommedagsfilm, raser denne ildtornadoen over California. Video: Dagbladet TV / KameraOne Musikk: EpidemicSound Vis mer

Lavtrykk sørfra

Og de tilgjengelige prognosene til Meteorologisk institutt viser at slik vil det fortsette hele uka.

På lørdag, for eksempel, er det ventet maksimalt 14 grader og overskyet.

Prognosene for de første dagene av neste uke viser dessuten samme trend: overskyet og kjølig.

Vakthavende meteorolog Biseth Granan ved Meteorologisk institutt forteller at det ikke bare er Oslo som går gråværsdager i vente nå.

- Vi ser at et lavtrykk kommer sørfra. Vi er litt usikker på plasseringen av det, men det ser ut til å legge seg over Danmark i løpet av onsdag og torsdag. Det er fortsatt noe usikkerhet knyttet til prognosene, men dersom lavtrykket drar nordover, vil det ta med seg nedbør og skyer til store deler av Østlandet, sier Biseth Granan.

- Mer høstlig preg

- Og dette vil vedvare?

- En del av lavtrykket ser ut til å bevege seg videre på fredag, men det kan fortsatt ligge igjen nedbør. På lørdag ser det ut som nok en nedbørssone kommer inn fra Nordsjøen, som igjen vil gi nedbør mange steder i Sør-Norge, på Vestlandet og på Østlandet.

- Du sier det er usikkerhet knyttet til prognosene. Er det noe håp om at vi får en såkalt «indian summer»?

- Det er ingen tegn til «indian summer». Mest sannsynlig blir det grått, svarer meteorologen.

- Så, er sommeren over nå?

- Med tanke på at det er 13. september, kan vi nok si det. Vi går inn i en periode nå med høstlig preg. Det betyr perioder med nedbør, og temperaturene vil nok også gå ned, svarer han, og bekrefter at det er på tide å hente fram regnjakke og ullgenser.

I Oslo ventes det for eksempel nattetemperatur på rundt 8 grader utover i uka, tilføyer han.

TORNADO: En dødelig tornado ble fanget på film og har blitt sett av over 400 000 mennesker. Video: Newsflare. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Snø

Andre steder i landet har temperaturene allerede krøpet betydelig lenger ned.

- Vi har sendt ut farevarsel for snø i Finnmark i dag, i natt og morgen tidlig. Det er varslet snø på 300 meter Kautokeino, sier meteorologen.

På Twitter har Meteorologene lagt ut en video fra Rasegalvarri på Finnmarksvidda (589 moh.), der snøen la seg allerede i natt.

Nord-Norge ser likevel ut til å trekke det lengste strået i dagene som kommer.

- De siste dagene har det kommet en del nedbør i nord, men det ligger an til å bli tørrere og bedre vær der utover uka. Det kan bli noen fine dager i nord, sier meteorologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer