LEDER MINDRETALLSREGJERING: Den spanske statsministeren Mariano Rajoy leder en hardt presset spansk regjering. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB Scanpix
LEDER MINDRETALLSREGJERING: Den spanske statsministeren Mariano Rajoy leder en hardt presset spansk regjering. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO / NTB ScanpixVis mer

Siste: Spanias regjering kaller inn til hastemøte

Etter at Catalonia inviterte til samtaler om uavhengighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det bekrefter den spanske visestatsministeren Soraya Sáenz de Santamaría, ifølge Associated Press.

Hun mener at Carles Puigdemont, Catalonias regionpresident, og hans ønske om uavhengighet bryter med landets grunnlov.

- Verken Puigdemont eller noen andre kan tvinge fram noen mekling. Enhver dialog mellom demokratisk valgte politikere må foregå innen lovens grenser, sier Santamaría, ifølge Reuters.

Møtet kommer i etterkant av at Puigdemont sa at han ville jobbe for løsrivelse. Her viste han til resultatet fra forrige ukes folkeavstemning i Catalonia.

- Urnene sier ja til uavhengighet, og det er den veien jeg er klar til å følge. Jeg påtar meg mandatet fra folket for at Catalonia skal bli en uavhengig stat, sa Puigdemont i talen.

Regjering under press

Videre gikk han langt i å erklære uavhengighet, men samtidig gikk den katalanske politikeren inn for å gå i forhandlinger med den Madrid-baserte regjeringen.

Den vil, foruten presset fra Catalonia, trolig møte et ønske om en grunnlovsreform i løpet av den nærmeste framtida, ifølge Spania-kjenner Marcus Buck.

- Det spanske sosialistpartiet ønsker en reform av den nå uklare grunnloven. Der står det at Spania er en hel og udelelig nasjon - bestående av flere nasjonaliteter, mens sosialistene ønsker en ekte føderalstat etter tysk modell, sa Buck til Dagbladet tidligere i dag.

Tror ikke på uavhengighet

Da spådde han også en framtid der verken katalanske nasjonalister eller den Mariano Rajoy-frontede mindretallsregjeringen får viljen sin:

- Det blir ikke uavhengighet, og den spanske regjeringen kommer heller ikke til å få det som de vil. Ettersom Catalonias regionpresidents har holdt seg innen grunnloven, kommer aktører fra sivilsamfunnet til å gjøre seg gjeldende.

- Folk flest i Catalonia vil ikke ha konflikt, konkluderte instituttlederen ved Universitetet i Tromsø overfor Dagbladet om hvorfor han tror på en fredelig prosess.

Dagbladet oppdaterer saken.