Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste spor av Jugoslavia

I dag går innbyggerne i Montenegro til stemmeurnene for å avgjøre om landet skal løsrive seg fra Serbia eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I så fall forsvinner siste rest av unionen som en gang var forbundsrepublikken Jugoslavia. De 650.000 innbyggerne i Montenegro er splittet i spørsmålet om løsrivelsen, noe salget av valg-effekter viser.

I havnebyen Budva er det t-skjortene med påskriften «ja» som selger best.

- Sammenligner man salget av «ja» og «nei», er det ingen tvil om at Montenegro vil bli løsrevet, sier selger Milan Jakic til nyhetsbyrået Associated Press.

Noen kilometer unna, i fiskelandsbyen Bigovo, er det nei-skjorten det går mest av. På en mur ved havna er det skrevet «Dette er ikke Montenegro, det er Serbia».

Mange frykter at valgresultatet som trolig vil være klart rundt midnatt søndag, kan føre til uroligheter - uansett hvordan utfallet blir. Lørdag var det antydning til uro i hovedstaden Podgorica idet grupper av frigjøringstilhengere antente fyrverkeri og kjørte rundt i gatene og tutet med bilhornene, melder Reuters.

Den siste pålitelige meningsmålingen, publisert like før forbudet mot flere meningsmålinger ble innført for en måned siden, viste at ja-siden hadde en knapp ledelse, med 55,9 prosent av stemmene foran nei-sidens 44,1. EU krever en ja-andel på 55 prosent for å anerkjenne den nye nasjonen.

Få praktiske konsekvenser
Tilhengerne av løsrivelse mener en slutt på unionen med Serbia vil bety økonomisk vekst og større muligheter for medlemsskap i EU, som ikke er fornøyd med at de serbiske myndighetene i Beograd ikke har maktet å arrestere den krigsforbryter-mistenkte Ratko Mladic.

Tilhengerne av unionen peker på de lange historiske og kulturelle tilknytningene landet har med Serbia og mener Montenegro ikke vil klare seg uten jobbene, utdanningsinstitusjonene og helsefascilitetene naboene har å tilby.

- Jeg kan ikke se for meg å leve uten Serbia, sier Ranko Babic, innbygger i byen Pljevlja, til Associated Press.

Regjeringsmyndighetene i Montenegro mener de to landene bør gå hvert til sitt. Serbia, som med sine 7,5 millioner innbyggere er storebroren i unionen, råder på sin side innbyggerne i Montenegro til å stemme mot løsrivelsen.

JA!: Ungdommer i byen Podgorica i Montenegro passerer en mur der tilhengere av løsrivelse fra Serbia har markert sine meninger. Foto: EPA
JA!: Ungdommer i byen Podgorica i Montenegro passerer en mur der tilhengere av løsrivelse fra Serbia har markert sine meninger. Foto: EPA Vis mer

Trolig vil en eventuell løsrivelse ha få praktiske konsekvenser. De to republikkene har allerede egne lover, egne valutaer og hver sin økonomiske politikk. Det eneste republikkene deler, er fem departementer som overvåker Forsvaret, de diplomatiske forbindelsene og minoritetgruppenes rettigheter. Republikkenes felles parlament møtes sjelden.

Unionen mellom Serbia og Montenegro ble opprettet i 2003, etter mekling av EU. Unionen er den eneste gjenværende unionen i det gamle Jugoslavia siden den blodige oppsplittelsen startet tidlig på 90-tallet.

Omkring 3.400 valgobservatører, fra både inn- og utland, vil overvåke søndagens valg.

JA! En eldre mann passerer en mur i byen Podgorica i Montenegro. Tilhengere av landets uavhengighet fra Serbia har vært der før ham.
NEI! Motstandere av løsrivelse fra Serbia har vært på besøk i denne bygården.
NEI! Denne mannen i byen Podgorica mener Montenegro og Serbia bør fortsette sitt nære samarbeid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!