Siste spor av Jugoslavia

I dag går innbyggerne i Montenegro til stemmeurnene for å avgjøre om landet skal løsrive seg fra Serbia eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I så fall forsvinner siste rest av unionen som en gang var forbundsrepublikken Jugoslavia. De 650.000 innbyggerne i Montenegro er splittet i spørsmålet om løsrivelsen, noe salget av valg-effekter viser.

I havnebyen Budva er det t-skjortene med påskriften «ja» som selger best.

- Sammenligner man salget av «ja» og «nei», er det ingen tvil om at Montenegro vil bli løsrevet, sier selger Milan Jakic til nyhetsbyrået Associated Press. Noen kilometer unna, i fiskelandsbyen Bigovo, er det nei-skjorten det går mest av. På en mur ved havna er det skrevet «Dette er ikke Montenegro, det er Serbia».

Mange frykter at valgresultatet som trolig vil være klart rundt midnatt søndag, kan føre til uroligheter - uansett hvordan utfallet blir. Lørdag var det antydning til uro i hovedstaden Podgorica idet grupper av frigjøringstilhengere antente fyrverkeri og kjørte rundt i gatene og tutet med bilhornene, melder Reuters.

Den siste pålitelige meningsmålingen, publisert like før forbudet mot flere meningsmålinger ble innført for en måned siden, viste at ja-siden hadde en knapp ledelse, med 55,9 prosent av stemmene foran nei-sidens 44,1. EU krever en ja-andel på 55 prosent for å anerkjenne den nye nasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer