Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Siste stikk

Martin Schanche tar siste stikk i helikopterfeiden med «flygerminister» Odd Einar Dørum. Sivilombudsmannen gir refs etter at rallykjøreren ble nektet helikopterlappen etter en fartsbot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nybakte piloten vurderer nå søksmål i hundretusenkronersklassen.
- Myndighetene har drevet med taskenspilleri, etter min ordbok. Det skal ikke kunne gå an å sette opp sine egne Svarte- per-regler etter behov. Jeg har kastet bort minst 100000 kroner pluss advokatutgifter på saken. Nå ser jeg meg nødt til å vurdere rettssak. Men jeg klarer meg alltids. Det verste er at myndighetene gjennom sin praksis har forpurret yrkeskarrieren til en rekke unge mennesker, som har satset alt de har av penger på å bli flygere, raser Schanche.

Uskikket

Han er én av flere flygerelever som er blitt nektet helikopterlappen på grunn av mindre forseelser og bøter. Luftfartsverket vurderte Schanche som uskikket til å fly fordi han for to års tid siden ble tatt på fersken av UP.
Han ble tatt i 127 km/t i 80-sonen, og fikk 6000 kroner i bot og førerkortet inndratt i seks måneder. Sivilombudsmannen antyder nå at Schanche urettmessig er blitt straffet to ganger, og at Luftfartsverkets praksis kan ha gått ut over en rekke flygeres rettssikkerhet. Flere har fått stanset sin yrkeskarriere på grunn av mindre forseelser, som å kjøre for fort, urinere på offentlig plass, eller kjøre med for lang tilhenger.

På byråkratspråket må sivilombudsmann Arne Fiflets konklusjon betraktes som refs av Dørums departement og Luftfartsverket:

«Min samlede konklusjon er at det knytter seg tvil til anvendelsen av rettsgrunnlaget i saken fordi her ikke synes å ha vært utøvet nødvendig konkret skjønn. Departementet bør derfor se på den avgjørelsen som ble truffet på ny.»

Står på sitt

Likevel opplyser avdelingsdirektør Thorbjørn Lothe i Samferdselsdepartementet til Dagbladet at han ikke akter å se på Schanche-saken på nytt.

I stedet er Luftfartsverket innkalt til et møte i departementet 28. januar. Da skal de vurdere hvor riktig det å praktisere regelen om å nekte å utstede sertifikat til elever som er bøtelagt eller har begått andre lovbrudd det siste året.

<B>VURDERER SAKSMÅL:</B> Etter karantenen kan Martin Schanche nå hygge seg i lufta med sitt eget helikopter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling