Siste tiltale mot Sture Bergwall frafalles

Er i praksis frikjent for alle drap han er blitt dømt for.

FRIKJENT: Sture Bergwall er nå frikjent for alle drapene han har blitt dømt for. Dette bildet er fra cella hans i 1996. 

Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
FRIKJENT: Sture Bergwall er nå frikjent for alle drapene han har blitt dømt for. Dette bildet er fra cella hans i 1996. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tiltalen mot Sture Bergwall for drap på Charles Zelmanovits frafalles.

Dermed er han i praksis frikjent for alle drap han er blitt dømt for, ifølge NTB.

Bergwall - best kjent som Thomas Quick - ble i november 1994 dømt for drapet på Zelmanovits, som forsvant i Piteå i 1976.

- Den første bisarre Sture Bergwall er aktiv på Twitter og sin egen blogg i dag. Der skriver han at han hadde seks fellende dommer mot seg for i alt åtte drap som han ville søke frikjennelse og oppreisning for.

- Dommen i Piteå tingsrätt 16. november 1994 var den første bisarre i en rekke med gale domsslutninger. Nå er denne sammen med alle de andre blitt opphevet. Det handler ikke om juridiske spissfindigheter, men brutal virkelighet, skriver han.

Han krever at ansvarskommisjonen i Sverige får i oppgave å utrede og utmåle ansvar for at det gikk så galt med hans saker.

- Gledens dag - I dag er det en gledens dag og en dag for ettertanke. Jeg går nå videre, men før det skal dagens frikjennelse få synke inn, og jeg skal glede meg over at jeg har nådd så langt sammen med min familie. Deretter skal vi gjøre oss klare for neste prosess, skriver Sture Bergwall.

Han var dømt for fem drap i Sverige og tre i Norge.

- I dag er det bare glede og stor lettelse, sa Bergwall tydelig fornøyd da Dagbladet snakket med ham på telefon bare noen timer etter at han hadde fått beskjed om at han var frikjent for drapene på Oslo-kvinnene Gry Storvik og Trine Jensen. Det var 25. september i fjor.

- Har du noe å si til de familiene du har påført ekstra sorg ved å tilstå drap du ikke hadde noe med å gjøre?

- Unnskyld, jeg er i dag svært lei meg for den smerte og sorg jeg har påført dem, sa Bergwall.

- Vil ikke forstyrre 63-åringen ønsket selv ikke å ta direkte kontakt med de norske familiene som er rammet. Verken moren til Therese Johannessen, som sporløst forsvant i Drammen, eller de pårørende til Gry Storvik og Trine Jensen kommer Bergwall til å ta kontakt med.

- Jeg vil ikke forstyrre de pårørende mer enn jeg allerede har gjort. Men jeg er lei meg, fryktelig lei meg, sa mannen som rettsvesenet dømte som seriemorder.

Kritikken mot det svensk politi og rettsvesen har er sterk etter opprullingen av at Bergwall høyst sannsynlig løy på seg alle drapene han er dømt for. Mange mener han i utgangspunktet var utpekt som gjerningsmann, og at etterforskningen og påtalearbeidet var svært slett.

Nevøen takker - For første gang på 20 år har myndighetene gitt oss som ble rammet av de ansvarliges ødeleggende handlinger, fått et skinn av oppreisning, skriver Bergwalls nevø Stefan Hazianastasiou i en kommentar i Örebro-avisa Nerikes Allehanda, der han jobber som journalist.

Hazianastasiou takker spesielt den avdøde SVT-journalisten Hannes Råstam for at alle drapsdommene mot Bergwall nå er omgjort. Råstam gis æren for at onkelen trakk tilbake tilståelsene for fem år siden.

- Helten i historien døde før han fikk se resultatet av kampen, skriver Bergwalls nevø.