Siste time i tårnene

Det ble en grusom siste time for de 1100 menneskene som ble sperret inne på toppen av World Trade Center. Les historiene til de få som overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge fem journalister som har brukt et utall med kilder for å kartlegge tragedien, forsøkte 300 mennesker i det sørlige tårnet og 800 i det nordlige desperat å komme seg bort i løpet av de 102 minuttene som gikk fra det første flyet traff til det andre tårnet styrtet i grus.

Av alle disse menneskene var det bare 18 i det andre tårnet som fant en trapp som ga dem muligheten for å rømme og berge livet, ifølge rapporten til de fem journalistene som ble trykt over fire sider i søndagens utgave av New York Times.

Ytterligere 200 søkte tilflukt på bygningens tak i håp om å bli reddet av helikoptere. Men på grunn av den tjukke røyken ble det aldri mulig for helikoptrene å komme dem til unnsetning.

- Troen på at de hadde et alternativ på taket, kostet dem livet, sa Beverly Eckert. Hennes mann Sean Rooney ringte til henne etter at han var kommet opp på takterrassen.

For å kunne utarbeide en detaljert beretning om den siste timen i deres liv, har New York Times intervjuet familiemedlemmer, venner og kolleger. De har kommet fram til at 353 av dem som var innesperret, greide å ta kontakt med folk som sto dem nær over telefon. Av dem som ble kontaktet, aksepterte 157 å snakke med journalistene.

Avisen har også gått gjennom kronologien av telefonene som kom inn til nødtelefonen, de har lyttet til oppringningene til nødtelefonen, de har sett gjennom 20 videoopptak og de har hørt på 15 timer med samtaler som er tatt opp mellom politi og brannmannskaper.

Ved hjelp av all denne informasjonen greide journalistene å utarbeide den første detaljerte beretningen om hva som gikk for seg øverst i World Trade Center 11. september.

I det nordlige tårnet, som var det første som ble truffet, traff det kaprede flyet 19 etasjer under toppen. Det andre flyet traff det sørlige tårnet 33 etasjer fra toppen. Ifølge tilgjengelige tall døde 1.946 mennesker, det vil si nesten to tredeler av de 2.823 som ble offer for angrepet, over en time etter at flyene traff, det vil si da tårnene styrtet i grus.

Ifølge vitnemålene fra de få som overlevde, var det et spørsmål om tilfeldigheter eller et resultat av andres heroiske handlinger om de kom fra det med livet. De som valgte å gå ned den eneste trappen som var tilgjengelig, ble nesten stanset av flammene og den tjukke røyken. Flere som begynte å gå nedover, snudde og gikk opp igjen.

Men Ronald Di Francesco og Brian Clark fortsatte å gå ned. De kom over Stanley Praimnath, som satt fastklemt, fikk ham løs og fortsatte nedover da de så at det ble mindre røyk lenger nede. De berget livet.

Det var ingen tilsvarende trapp i det første tårnet, som nesten ble delt i to av flyet som traff det. Alle de 1.344 menneskene som befant seg over den 91. etasjen, døde, ifølge New York Times. Videobåndene viser at minst 37 mennesker, kanskje så mange som 50, hoppet ut av bygningens vinduer i et desperat forsøk på å komme seg bort fra røyken og flammene.

Artikkelen trekker også fram noen av de heroiske handlingene som fant sted mens tragedien utfoldet seg. Mellom 86. og 89. etasje i et av tårnene kan 28 mennesker som overlevde, takke noen ansatte i havnevesenet Port Authority for livet. De presset opp noen dører som var ødelagt av eksplosjonen, men berget ikke sine egne liv.

I det søndre tårnet var det en mann som reddet flere fordi han viste dem veien til trappen. Ingen vet hvem han var, fordi han hadde ansiktet dekket av et rødt lommetørkle.

- Alle som kan gå, reis dere og gå nå. Alle som kanskje kan hjelpe andre, finn noen som trenger hjelp og gå ned, sa han.

Ling Young, som sier hun skylder den anonyme helten livet, husker at han viste henne veien til trappa mens han bar en kvinne på ryggen. Da de hadde kommet ned til et område med mindre røyk, satte han henne ned og gikk opp trappa igjen.

(NTB)

<B>FANGET PÅ TOPPEN: Ifølge tilgjengelige tall døde 1946 mennesker, det vil si nesten to tredeler av de 2823 som ble offer for angrepet, over en time etter at flyene traff, det vil si da tårnene styrtet i grus.
UNNSLIPPER INFERNOET: Brannmann Mike Kehoe passerer flyktende WTC-ansatte som er på vei ned trappa. Kehoe kom seg også ut før tårnene kollapset. Det klarte ikke flesteparten av de som var fanget over der flyene traff.
<B>PÅ VEI TIL TRYGGHET: Brannmann John Sheehan står vakt under evakueringa. Bildene er tatt av John Labriola som jobbet i 71 etasje.