Siste tur i frihet

SØRUM (Dagbladet): Her går Veronica Orderud sin siste tur med hundene før hun sammen med ektemannen Per reiser til Frogner Grendehus. Da hun to timer senere fikk lest opp dommen brøt Veronica helt sammen. Per Orderud så ned i bordplata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvilte en nervøs stemning over Orderud går i morgentimene i dag. Det var mørkt og overskyet. På gårdsplassen sto Per Orderuds Mercedes. Ved 08.15-tiden ankom Veronica Orderuds medforsvarer, Heidi Ysen, gården som dommeren mener er motivet til trippeldrapet. Hun parkerte sin Nissan parallelt med Pers bil, og gikk inn for å møte ekteparet. I den siste timen hjemme på Orderud gård forberedte Ysen ekteparet på eventuelle utfall av saken. Tre timer senere ble ekteparet dømt for medvirkning til drap. Veronica Orderud gråt på Heidi Ysens skulder. Halvveis i dommen klarte hun ikke mer. Hun forlot rettssalen gråtende sammen med sin advokat. Per Orderud festet blikket i bordplata. Etter hvert som det ble mer og mer klart at ekteparet får lovens strengeste straff synker Per mer og mer sammen. Ikke en gang løfter han blikket for å se dommeren i øynene.

Siste tur med hundene

I løpet av det siste året har hundene vært med å holde motivasjonen oppe for ekteparet. Det var også på hundeutstilling ekteparet var timer etter at drapet ble begått. Veronica har det siste året tatt sertifikat som dommer ved hundeutstillinger. Ved 08.30-tida i går tok Veronica med seg hundene ut på tunet. Sammen med sine elskede hunder gikk hun for å hente avisa. I et lite øyeblikk kunne en se livsglede og engasjement hos Veronica. Hun bøyer seg ned og snakker til hundene før hun forsvinner inn til ektemannen. Deretter går det en drøy halvtime før ekteparet på nytt kommer ut på tunet sammen med Heidi Ysen. Begge to er nøytalt kledd og går med hodet bøyd. De setter seg inn i Heidi Ysens bil og forlater Orderud gård. På jordet står Pers traktor. Den siste uka har han jobbet på jordet med silo til vinteren. Hvem som nå skal sørge for de vel 100 kyrne på Orderud gård er uklart. Ved dommen mister ekteparet også gården og arven etter Pers foreldre og søster. Til sammen ble de fradømt arv

for åtte millioner kroner. Det er uklart når de kan vende tilbake til Orderud gård. Det er uklart om Per Orderud noen gang kan rydde traktoren av jordet.

Livet er vanskelig

I de 169 dagene da Per og Veronica var varetektsfengslet hjalp venner og familie Per med gårdsdriften. Det siste året har Per hatt hjelp av to avløsere. Hvem som nå skal drive gården vet ingen. 100 kyr står i fjøset. Store arealer dyrka mark ligger der og to store hus står tomme når ekteparet forlater gården sammen med sin advokat. De etterlater seg gården som dommeren mener er årsaken til de grusomme drapene på Kristian og Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust. Den bosniske avløseren som har tjente ekteparet de siste fire årene forlater gården. Han ser bilen med ekteparet forsvinne.

- Livet er vanskelig, sier han i det han reiser.

Umiddelbart etter dommen ble forkynt forsvant Per inn på rommet der hans kone Veronica ventet. Sammen med sine advokater og privatetterforsker Harald Olsen blir ekteparet sittende inne på rommet. Det tar lang tid før de kommer ut. Advokatene er tydelig preget av den knusende dommen. Dommen ble anket på stedet.

Ved 10.50-tida gikk politiet inn i rommet for å hente ekteparet. Paret får en tur tilbake til Orderud gård - for å hente sine private eiendeler.

SISTE TUR: Ved 08.30-tida i går gikk Veronica orderud en siste tur med hundene på tunet på Orderud gård. Noen timer senere brøt hun fullstendig sammen da dommeren leste opp den knusende dommen mot ekteparet.