Siste uke for Gore?

Presidentkandidat Al Gore har ikke gitt opp forsøkene på å erobre Det hvite hus via rettssalene. Men dette er trolig hans siste uke i kamp mot George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er straks en måned siden presidentvalget 7. november. Fordi det var dødt løp i Florida, har de to etterpå slåss om hvilke juridiske regler som skal styre opptellingen og når resultatet skal regnes som endelig.

Gore led to store nederlag i går. Først vedtok USAs føderale høyesterett å sette til side kjennelsen fra høyesterett i Florida, der valgdistrikter sør i delstaten fikk forlenget fintellingsfrist.

Dommerne i solskinnsstaten vil nok svare på invitten til å begrunne kjennelsen sin bedre. Men de har

fått et kraftig klaps over fingrene og har langt mindre spillerom etter vedtaket i Washington. Før kl. 21:00 i kveld norsk tid må partenes advokater levere sine merknader i Floridas hovedstad Tallahassee.

Tap nummer to

Visepresidenten besluttet sent i går dessuten å anke kjennelsen til dommer Sanders Sauls. Han avslo begjæringen om håndtelling av ytterligere 14 000 stemmer. Kravet sakner ethvert grunnlag, mente dommeren.

Høyesterett i Florida består av sju dommere. Seks av dem er utpekt av demokratiske guvernører og regnes som liberale. Likevel er det langt fra sikkert at de kan berge Gore ut av det alvorlige uføret han havnet i med torsdagens rettsavgjørelser.

Vanskelig å anke

Både lov og rettspraksis gjør det vanskelig for Floridas høyesterett å overkjøre Sauls.

-Ankemulighetene er veldig, veldig få, sier valgjurist Donald Weidner i Florida. -Jeg regner med at Floridas høyesterett vil se på Sauls kjennelse og si:

-Han lyttet til all bevisføring og svarte 'ikke tale om'. Gore har et fryktelig høyt fjell å klatre.

<B>PÅ VEI UT?</B> Gore forlater Det hvite hus etter et møte om overgangsprosessen til ny administrasjon.