KLAR TALE: Gunnar Gundersen fra Hedmark Høyre brukte sitt siste innlegg i Stortinget til et oppgjør med klima- og miljøminister Vidar Helgesens rovdyrpolitikk. Han mener Helgesen ikke følger opp Stortingets rovdyrforlik og alle punktene i vedtaket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLAR TALE: Gunnar Gundersen fra Hedmark Høyre brukte sitt siste innlegg i Stortinget til et oppgjør med klima- og miljøminister Vidar Helgesens rovdyrpolitikk. Han mener Helgesen ikke følger opp Stortingets rovdyrforlik og alle punktene i vedtaket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Rovdyr

Siste ulvehilsen til Helgesen

- Jeg har mistet all tillit til miljøbyråkratiet, sa Gunnar Gundersen (H) i sitt siste innlegg i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-representant Gunnar Gundersen fra Hedmark brukte sitt siste innlegg etter 12 år på Stortinget til å ta et oppgjør med partikollega Vidar Helgesens rovdyrpolitikk.

Han sa rett ut at han har mistet all tillit til «miljøbyråkratiet», som ifølge Gundersen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak og vilje i rovdyrpolitikken.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I formiddag la han fram et forslag på Stortinget om at uavhengige forskere skal kartlegge det genetiske opphavet til ulvestammen i Norge. Hans egen partigruppe støttet ikke forslaget.

Uavhengig ulveutredning

- Vi må avklare hvor ulven kommer fra, om den er importert eller ikke. Og med min erfaring, etter å ha levd med ulvestriden på nært hold i 30 år, er det den totale mistillit til byråkrati og styring på dette feltet. Derfor må vi få inn en uavhengig utredning av dette, sier Gundersen.

Ved voteringen i kveld fikk han bare Senterpartiets støtte.

- Jeg er ikke bitter. Som jeg sa i mitt innlegg i salen, har det vært et privilegium å få bruke Stortingets talerstol til å fremme saker og synspunkter i 12 år.

NYTT KJÆRESTEPAR: En mystisk hannulv har funnet tonen med ulvetispa i østmarkareviret. På selveste Valentinsdagen viste de seg fram på viltkameraet til Norsk institutt for naturforsking. Nå spekuleres det i om et nytt kull med valper kan ventes til våren. Så langt er det ingen som vet hvem hannulven er. Det er ennå ikke samlet DNA på nykommeren. If... Vis mer

Og jeg har fått gjennomslag for rovdyrpolitikken i Stortinget! Men vi har et miljøbyråkrati som har tatt på seg hørselvern og ikke følger opp Stortingets vedtak på en troverdig måte. Jeg har vunnet fram, derfor er det en gåte for meg at jeg har måttet bruke så mye tid på ulv og slåss så mye det siste året. Det skulle jeg gjerne sluppet, sier Gundersen til Dagbladet.

Mangler politisk styring

- Du sier miljøbyråkrati, men det er jo en statsråd som leder departementet.

- Ja, det er en svak svak politisk styring. Det er ingen vilje til å styre byråkratiet slik at Stortingets vedtak blir gjennomført. Der stopper min tillit, rett og slett.

Jeg er fornøyd med at jeg er blitt hørt i Stortinget. Men vi har et utøvende byråkrati som har tatt på seg fullstendig hørselvern. Jeg hadde behov for å si dette i dag, Dette var min siste sjanse til å markere denne saken, sier Gundersen, som går ut av Stortinget etter 12 år.

Det siste året Gundersen slåss mot partikollega, mot klima- og miljøminister Vidar Helgsen om rovdyrpolitikken. Gundersen deltok i den store demonstrasjonen i Oslo, og uttrykte offentlig manglende tillit til Vidar Helgesen. Tilliten er ikke gjenopprettet, tvert imot.

Rovdyrengasjement

Det var rovdyrsaken som gjorde at Gundersen kom på Stortinget fra Hedmark Høyre for 12 år siden. Han var da kommunestyrerepresentant for Høyre i Åsnes kommune, der de første etableringene av ulverevir kom på 80-tallet.

- Jeg ble nærmest huket inn av Hedmark Høyre for å ta tak i rovdyrsituasjonen. Lokalt var konflikten minst like sterk som den vi har i dag. Næringsgrunnlaget forsvant i mange områder langs grensa, men ingen ble hørt.

Jeg husker tragediene da sauen begynte å forsvinne. Folk gråt, de mistet næringsgrunnlaget, men ingen ble hørt den gangen. Jeg var vel en som snakket tydelig. Derfor ble jeg spurt om jeg ville bli leder i Hedmark Høyre, og om jeg ville bli førstekandidat til Stortinget. Marsjordren da var å synliggjøre rovdyrpolitikken, sier Gundersen.

MERKING: Alfahannen i Slettåsflokken bedøves før merking. I tillegg ble en stor hannvalp i Slettåsflokken bedøvet og merket i dag. Statens naturoppsyn, Miljødirektoratets feltorgan, har ansvar for merkingen. Video: Lars Gangås / Statens naturoppsyn Vis mer

Han skulle gjerne brukt taletiden under Stortingets siste debatt i denne stortingsperioden til å si at ulveforliket er fulgt opp og saken løst.

- Det hadde jeg ønsket, men det kunne jeg ikke. Jeg fikk med meg Høyre-landsmøtet i et enstemmig vedtak om at ulveforliket skal følges opp, så jeg skjønner ikke hvorfor det ikke skjer. Jeg skjønner ikke hvorfor det er nødvendig å slåss så mye når Stortinget har gjort så klare og tydelige vedtak. Det syns jeg jeg kunne ha sluppet, sier Gundersen.

- Mistet tillit

Han sier folk i områdene med ulv har mistet all tillit de som styrer rovdyrpolitikken.

ULVESPOR:  Statens naturoppsyn viser hvordan du kan bli sikrere på at sporene du ser i snøen er laget av ulv.: Redigerer: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer

- Da må vi få inn avhengig forskning om hva slags ulv det er, slik at vi har objektive fakta å bygge på. Vi kan ikke bare kjøre fram en ulv vi ikke kjenner opprinnelsen til, sier Gundersen.

Helgesen var i Stortinget tidligere i dag, men ikke da Gundersen holdt sitt innlegg.

- Er du skuffet over eget parti?

- Nei, det er jeg ikke, for jeg vet at jeg har mange med meg, og de har sagt at de vil følge opp saken videre. Jeg har fått gjennomslag, men gjennomføringen er for dårlig. Det er mitt paradoks. Jeg ble hentet inn for åå løse saken, og har fått støtte fra flertallet i Stortinget.Jeg har fått gjennomslag, men så er gjennomføringen for dårlig. Det er en så spesiell situasjon at jeg valgte å markere dette i dag, sier Gundersen.

Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise har overtatt plassen på førsteplass på Hedmark Høyres stortingsliste.

ULVEPROTEST: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (tv) og Høyres Gunnar Gundersen under protestaksjonen mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen i Hedmark i vinter.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ULVEPROTEST: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (tv) og Høyres Gunnar Gundersen under protestaksjonen mot regjeringens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i ulvesonen i Hedmark i vinter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Ble kastet på grunn av ulvesaken

Sp-leder og Hedmark-representant Trygve Slagsvold Vedum har vært i mange kamper med Gundersen fra Høyre. Men i ulvesaken er de på linje.

- Gunnar Gundersen ble valgt inn på rovdyrsaken, og oppfatningen i Hedmark er at han ble kastet på grunn av rovdyrsaken.

Men så har jo vinteren vist at han hadde helt rett i sin analyse. Han har vært en sterk røst, han har vært lojal overfor Høyre, men stått ved det mandatet han ble valgt på. Det at han fremmet forslaget i dag om en uavhengig utredning om ulvestammens opphav, er en sterk markering, sier Vedum.

Dagbladet har ikke fått kommentar fra klima- og miljødepartementet.