Sisteliten-velgerne kan avgjøre

Årets valg blir det mest spennende på mange år.

SPENNENDE TIL SISTE SLUTT: De som bestemmer seg i dag kan få stor betydning på valgresultatet - det samme kan forhåndsstemmerne. Foto: Morten Holm/Scanpix
SPENNENDE TIL SISTE SLUTT: De som bestemmer seg i dag kan få stor betydning på valgresultatet - det samme kan forhåndsstemmerne. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Kvelden og natta kommer til å bli den største valgthrilleren vi har sett i Norge på mange, mange år. For selv om de aller, aller siste meningsmålingene tyder på et rødgrønt flertall er det fortsatt veldig jevnt mellom de to blokkene. Og da kommer hver stemme til å telle.

Ifølge SSB er det 3.534.000 stemmeberettigede nordmenn, og rundt ti prosent av dem bestemmer seg i aller siste liten.

Tre viktige faktorer
Ifølge ekspertene er det vanskelig å peke på én faktor som kommer til å avgjøre valget, men både Bernt Aardal, Hanne Marthe Narud og Frank Aarebrot peker på tre faktorer som kan få avgjørende spørsmål for hvilken regjering vi får etter valget:

• Forhåndsstemmene
• Sisteliten-velgerne
• Utjevningsmandatene

- Når det er så jevnt som nå kan valget avgjøres av de som bestemmer seg på valgdagen. Det er rundt 300.000. Og vi vet at det er flest kvinner og unge, sier Frank Aarebrot - og peker på at sisteliten-velgerne langt fra er noe ensartet gruppe.

- Hvis vi skal se på skolevalget så vant Frp og Arbeiderpartiet, men Høyre gjorde det også sterkt. Det tyder på at mange unge stemmer borgerlig. Samtidig vet vi at flere kvinner enn menn stemmer rødgrønt. Dermed er dette en usikker gruppe.

Mange forhåndsstemmer
Valgforsker Hanne Marthe Narud peker også på at de som bestemmer seg i aller siste liten er en uoversiktlig gruppe.

- De som bestemmer seg sist er de som er minst interessert i politikk. For dem er utfallet av valget mindre viktig, mener hun.

Enda flere har har bestemt seg tidlig i valgkampen, og over 707.000 har forhåndsstemt. Dette kan vise seg å bli positivt for Frp, som var veldig i vinden tidlig i valgkampen.

EKSPERT: Valgforsker Hanne Marthe Narud. Foto: UiO
EKSPERT: Valgforsker Hanne Marthe Narud. Foto: UiO Vis mer

- Dette kan bety at mange som har stemt tidlig har stemt Frp. Dette kan også gjøre at meningsmålingene blir misvisende, fordi du der svarer på hva du ville ha stemt hvis det var valg i morgen. En del som allerede har stemt Frp vil derfor svare Høyre i en meningsmåling. Derfor kan meningsmålingene undervurdere Frp og overvurdere Høyre, sier Frank Aarebrot.

Narud tror også forhåndsstemmene blir veldig viktige.

- Veldig mange har forhåndsstemt i år, og dette kan tilgodese et spesielt parti. De som først bestemmer seg i dag, 10-11 prosent, kan også få betydning for forskyvinga mellom blokkene, sier Narud.

Høyre mot Frp
Hanne Marthe Narud er enig med Aarebrot.

- Størrelsesforholdet mellom Høyre og Frp vil bli et spenningsmoment, sier Narud.

De to partiene har kommet nærmere og nærmere hverandre i slutten av valgkampen, og Frank Aarebrot mener det bare finnes én sannsynlig borgerlig statsministerkandidat.

- Mediene har hypet Siv Jensen som statsministerkandidat helt fra begynnelsen, mens ingen meningsmålinger har vist at Høyre og Frp har vært i nærheten av å få regjeringsmakt. Derfor har Erna vært den mest realistiske borgerlige statsministeren hele veien, sier Aarebrot.

EKSPERT: Frank Aarebrot, valgforsker. 
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
EKSPERT: Frank Aarebrot, valgforsker. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

- Usikre velgere
Bernt Aardal karakteriserer årets valg som totalt uforutsigbart, og dermed svært spennende.

- I år har det vært en uoversiktlig situasjon, og det har vært vanskelig å være velger. Mange har et parti som de føler seg enige med og i utgangspunktet vil stemme på, men så blir de usikre i forhold til regjeringsspørsmålet. Vanligvis har vi to klare regjeringsalternativer ved et valg, i år har vi ikke det, sier Aardal.

Han tror dessuten mange velgere er redde for at Siv Jensen og Frp faktisk vil kunne blokkere for en borgerlig regjering, og at dette kan være en forklaring på Frps nedgang på de siste målingene.

Viktige utjevningsmandater
Maktforholdet mellom de ulike partiene - også innad i de forskjellige regjeringsalternativene - kan komme til å få svært stor betydning. Dette har med fordelingen av utjevningsmandatene å gjøre.

- Det blir veldig spennende å se hvor stor avstanden blir mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet blir. Jo større avstand, jo større styringstillegg får det største partiet, sier Aarebrot.

Han peker på at et sterkt Arbeiderparti vil bety flere mandater til de rødgrønne enn om regjeringspartnerne Senterpartiet og SV blir store.

EKSPERT:Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
EKSPERT:Valgforsker Bernt Aardal. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX Vis mer

- Hvis de rødgrønne og de borgerlige begge får 46 prosent hver blir sammensetningen svært spennende. Hvis vi da får et sterkt Arbeiderparti med 36 prosent, vil de få et flertall. Men hvis Ap bare får 30 og Sp og SV åtte prosent hver, da vil opposisjonen vinne valget, sier Aarebrot.

Noe som ytterligere forvirre situasjonen. Aarebrot mener derfor velgerne ikke skal spekulere i taktikk, men følge sin egen overbevisning.

- Det er stor spenning knyttet til enkelte fylker, som Buskerud, Aust-Agder, Vestfold og Telemark. Her har mandatene flyttet seg gjennom hele valgkampen, sier Hanne Marthe Narud, og støtter Aarebrot i at utjevningsmandatene kan bli veldig viktige.

- Hvis du stemmer på et annet parti enn det du hadde tenkt, kan det faktisk virke mot sin hensikt i forhold til regjeringsspørsmålet, sier han.


Kan bli stor valgdeltakelse

Om utfallet i år er vanskelig å spå, er valgdeltakelsen litt enklere å spå i år.

- Det at det er så ujevnt bør få flere til å stemme, mener Narud, og peker på at velgerne den siste tida er tytet ørene fulle av viktigheten av å stemme.

- Nå er det så tett at det kan virke mobiliserende. For faktisk kan vi komme i den situasjon at seint i kveld er det fortsatt uklart hvilken regjering vi får, sier Bernt Aardal.

Særlig hvis de to valgdagsmålingene til TV2 og Nrk viser forskjellig flertall. Da kan spenningen vare langt ut i de små timer.  

Følg valget på Dagbladet.no:

Er du i tvil om hva du skal stemme ved valget? Ta vår valgtest.

I kommentarfeltet under vil vi høre hva du mener om de politiske sakene.

Send oss gjerne en epost til 2400@db.no om hvilke temaer du mener politikerne unngår å svare på eller dersom det kommer fram ting du mener vi bør sjekke nærmere. Merk eposten «Valg09»

Du kan også delta i Dagblad-redaksjonens karikaturkonkurranse der dere kan sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer.

Du leser alle de siste valgnyhetene på db.no/valg09.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer