Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statoil legger ned på Mongstad

SISTE: Statoil legger ned gasskraftverket på Mongstad

Co2-utslippene vil reduseres kraftig. 

LEGGER NED: Det har lenge vært snakket om å legge  ned oljeraffineriet på Mongstad. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
LEGGER NED: Det har lenge vært snakket om å legge  ned oljeraffineriet på Mongstad. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoils utskjelte gasskraftverk på Mongstad legges ned ved utgangen av 2018, skriver selskapet i en pressemelding.

Det er ikke lenger lønnsomt for Statoil å drive varmekraftanlegget, opplyser Statoil. Teknologisenteret på Mongstad vil drives videre som før.

Reduserer utslippene

Co2-utslippene vil nå reduseres med mellom 250 000 og 300 000 tonn i året.

FORSVARTE SEG: Jens Stoltenberg måtte svare for seg under Mongstad-høringen på stortinget i 2014. Video: Lars-Eivind Bones/Dagbladet Vis mer Vis mer

Gasskraftverket skal nå fases ut over de to neste åra. Partene er enige om å si opp gassavtalen med Troll-lisensen med virkning fra 31.12.2018, skriver NTB.

– Bakgrunnen for beslutningen er at kraftvarmeverket har hatt mindre utnyttelse enn planlagt fordi dampbehovet på Mongstad har vært lavere enn da verket ble planlagt, sier Grete Haaland, direktør for Asset Management i Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Statoil.

- Det har ført til at vi har tapt mye på driften og grep for å justere aktiviteten var uunngåelig.

Miljøpartiet De Grønne mener milliarder av kroner er kastet bort på prestisjeprosjektet som av Jens Stoltenberg ble kalt for «Norges månelanding».

- Dette er en stor seier etter 30 års kamp mot sterkt forurensende gasskraftverk, men den har en vond bismak av tapte penger og muligheter, skriver MDG-talsperson Une Bastholm i en pressemelding.

- Kastet bort milliarder

- Først ble gasskraftverket på Kårstø lagt ned, nå Mongstad. Gang på gang ser vi at pretisjeprosjektene til fossilpartiene ender opp i fiasko. Her har vi kastet bort milliarder av kroner som kunne vært brukt på å utvikle fornybare og miljøvennlige løsninger for norsk industri. Dette viser hvor dumt det er å klamre seg til fortida, sier Bastholm.

Natur og Ungdom skriver i en pressemelding at de jubler over nedleggelsen.

- Dette viser at politikerne burde hørt på de som ropte varsku om miljøet og den gedigne utslippskilden som Mongstad er og har vært, skriver Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

- Det er en gledens dag for miljøet at Statoil endelig avslutter denne klimafiaskoen og at miljøet vant til slutt,

Skjoldvær skriver videre:

- Dette viser at å bygge det forurensende gasskraftverket i Norge har vært en legendarisk feilinvestering. Når politikerne ikke klarte å gjennomføre rensing, har hele forutsetningen for gasskraftverk i Norge falt bort og det var på høy tid at Mongstad ble stengt. Forurensende gasskraftverk hører fortida til, sier Skjoldvær.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Statoil.

GIKK HARDT UT: Bellonaleder Frederic Hauge, gikk hardt ut mot Stoltenbergs «månelanding» som aldri kom i mål under stortingets høring i 2014. Video: Lars-Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling