<strong>ABORTLOVEN:</strong> KrF-nestor Ann Kathrine Skjørshammer synes det er vanskelig å forstå Knut Arild Hareides iver etter å samarbeide med Arbeiderpartiet, som ikke vil endre en eneste bokstav i abortloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ABORTLOVEN: KrF-nestor Ann Kathrine Skjørshammer synes det er vanskelig å forstå Knut Arild Hareides iver etter å samarbeide med Arbeiderpartiet, som ikke vil endre en eneste bokstav i abortloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

KrF-landsmøtet starter kl 11:00

- Sitt livs viktigste politiske tale

KrF-veteran mener Knut Arild Hareide selv må ta ansvaret for situasjonen han har satt seg og partiet i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Hareide har de siste ukene hatt full kontroll på regien. Først boka si, der han la alt til rette bortsett fra å trekke konklusjonen, som han sparte til landsstyremøtet tre dager seinere, sier landsmøtedelegat Ann Kathrine Skjørshammer.

- I formiddag står Knut Arild Hareide overfor sin viktigste politiske tale noensinne. Landsmøtedelegatene kan la seg bevege. Fordi Knut Arild er dyktig til å kommunisere og flink til å få folk med seg, sier KrF-nestoren.

- Knut Arild må selv ta ansvaret for situasjonen han har satt seg og partiet i. Dette har ikke vært en ønsket utvikling for KrF, sier Ann Kathrine Skjørshammer.

Sorteringssamfunnet

Hun har vært medlem av KrF i hele sitt voksne liv og har sittet i framskutte posisjoner for partiet, blant annet som byråd for næring og byutvikling i Oslo. Skjørshammer har hatt en rekke sentrale verv i Kristelig Folkeparti, senest som leder for KrF-kvinnene, inntil nylig.

<strong>DELEGAT:</strong> Ann Kathrine Skjørshammer er spent før KrF-landsmøtet, der hun deltar i delegasjonen for KrF Kvinner. - Jeg håper at vi kan ta denne veldig vanskelige debatten om partiets retningsvalg i en fortsatt forsonlig tone, sier hun.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DELEGAT: Ann Kathrine Skjørshammer er spent før KrF-landsmøtet, der hun deltar i delegasjonen for KrF Kvinner. - Jeg håper at vi kan ta denne veldig vanskelige debatten om partiets retningsvalg i en fortsatt forsonlig tone, sier hun. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Skjørshammer mener at Knut Arild Hareides mulighet til å vinne flertall for sitt retningsvalg på landsmøtet ligger i å tone ned abortsaken.

- Men jeg håper virkelig ikke at han lykkes i å gjøre det sentrale spørsmålet uviktig overfor delegatene.

- KrF er et unikt parti når det gjelder kampen mot sorteringssamfunnet. Og dette er et kjernespørsmål for KrF. Derfor er det vanskelig å forstå Hareides iver etter å samarbeide med et parti som ikke vil endre en eneste bokstav i abortloven.

Ultimatum?

KrF-veteranen tror ikke at Hareide i landsmøtetalen vil stille ultimatum om å fortsette som partileder.

- Nei, her må vi velge å ta ham på ordet. Det ville være veldig skuffende om han nå skulle kaste inn et lederverv i potten. Knut Arild har hele tida sagt at han fortsetter som KrF-leder uansett utfall på landsmøtet. I begynnelsen av neste uke må KrF bidra til at landet får et statsbudsjett.

Da er utgangspunktet greit, mener Skjørshammer:

* Hvis det blir blått flertall, og vi vinner fram i budsjettforhandlingene med våre saker, er det naturlig å begynne samtalene med Solberg-regjeringen.

* Hvis KrF ikke får nødvendig gjennomslag i budsjettforhandlingene, går vi tilbake i opposisjon. Da ville det vært dumt om Knut Arild allerede hadde kastet kortene.

- Og hvis det blir rødt flertall?

- Da kan det også oppstå en situasjon der KrF går tilbake til opposisjon ved at landsstyret takker nei til de rødgrønne, fordi de politiske resultatene, for eksempel i abortsaken, ikke er gode nok, sier Ann Kathrine Skjørshammer.

Ender i lederkrise?

I morgentimene før det dramatiske landsmøtet svirrer spekulasjoner og gjetninger i KrF-miljøet. Hva vil Hareide dersom landsmøtet sier nei til hans råd om å ta partiet til venstre? Ender det ekstraordinære landsmøtet om retningsvalg i lederkrise?

Hareide har hele tida avvist å kommentere sin stilling som leder dersom han taper, og sagt at han «er med videre» uansett hva landsmøtet konkluderer med. Dagbladet er kjent med at Hareide i sentralstyret, på direkte spørsmål, har svart at han ikke kan lede KrF inn i en regjering med Frp. Det var NRK som først meldte om dette. Dermed er «kortet» på mange måter spilt ut likevel.

Sentrale kilder Dagbladet har snakket med har ulike oppfatninger. Noen mener Hareide ikke bør legge seg selv i potten før avstemningen, da det vil virke som om han vil presse landsmøtet. Andre mener han bør gjøre slik at alle på landsmøtet er klar over konsekvensen av å gå mot Hareides råd.

Uten føringer

En kilde sier at Hareide kan la debatten på landsmøtet gå uten føringer, og så før voteringen gjøre landsmøtet klar over hvordan han vil forholde seg.

Kildene Dagbladet snakker med forutsetter imidlertid, uansett hvilken side de står på, at Hareide gjør alt for å holde partiet samlet.

- Det kommer ikke til å skje noen dramatisk avklaring rundt lederspørsmålet i helga, sier en sentral kilde.

En annen kilde er uenig og mener Hareide vil trekke seg, dersom han får landsmøtet mot seg, og at landsmøtet i så fall må velge ny leder.

Ulike scenarier er mulige:

Dersom Hareide taper, og landsmøtet, slik delegatfordelingen nå ser ut, velger å forhandle med regjeringen, kan han overlate til en av nestlederne – eller parlamentarisk nestleder – å lede forhandlingene. Resultatet av forhandlingene må framlegges for KrFs landsstyre.

Tvillingabort

Kjell Inge Ropstad har brukt mulig abortgjennomslag med regjeringen som et hovedargument for å velge blå side. Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har signalisert vilje til å forhandle om tvillingabort og abort av fostre med handikap, 2c.

Men så langt har regjeringspartnerne Frp og Venstre sagt tvert nei til dette. Forhandlingsresultatet på alt som har med det KrF kaller «sorteringssamfunnet», kan bli avgjørende for om KrF velger å gå inn i den sittende regjeringen.

En kilde minner om at KrF forhandlet med Høyre/Frp-regjeringen i 2013. Da ble konklusjonen at den politiske avstanden var for stor for regjeringssamarbeid, men KrF og Venstre gikk begge inn i en samarbeidsavtale med regjeringen. I denne stortingsperioden har KrF fristilt seg og har ingen samarbeidsavtale.

Samarbeid til venstre

Hvis forhandlingene med Høyre, Frp og Venstre ikke fører fram for KrF, har KrF mulighet til å søke samarbeid til venstre. Denne muligheten taler for at Hareide blir sittende som leder, selv om han taper voteringen i dag.

Det begynner også å haste med budsjettforhandlingene i Stortinget. Da budsjettet ble lagt fram, ble det vurdert som fullt mulig å justere det på plass av KrF.

Eventuelle forhandlinger om en regjeringsplattform vil trolig ta lenger tid, og et forhandlingsresultat må i sin tur behandles av landsstyret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer