- Sitt stille, så vil alt gå bra

Få minutter seinere styrte kapreren Mohammed Atta American Airlines Flight 11 inn i World Trade Center.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sitt stille, så vil alt gå bra. Hvis du prøver deg på noe, vil du skade deg selv og flyet.

Ordene tilhører Mohammed Atta og stemmen hans kan høres på nylig frigitte lydopptak fra 11. september 2001. Atta tok kontroll over American Airlines Flight 11, som krasjet inn i World Trade Center som det første flyet.

Rett før Attas stemme kommer på lydbåndet, høres en flyvertinne som sier at hun «tror flyet er kapret».

Nærmere 3000 mennesker ble drept da 19 selvmordsterrorister kapret fire fly. To av dem ble krasjet inn i World Trade Center og ett av dem rammet Pentagon. Det siste flyet styrtet nær Shanksville i Pennsylvania og nådde aldri terrormålet Washington D.C., takket være at passasjerene hadde fått med seg at dette ikke var noen vanlig kapring, men et selvmordsoppdrag.

SJOKK: United Airlines Flight 175 flyr inn i World Trade Center som fly nummer to. Flygeledere kunne knapt tro det de var med på. Foto: Seth McAllister/EPA/Scanpix
SJOKK: United Airlines Flight 175 flyr inn i World Trade Center som fly nummer to. Flygeledere kunne knapt tro det de var med på. Foto: Seth McAllister/EPA/Scanpix Vis mer

Lydopptakene gir et gufs fra de kaotiske minuttene før flygeledere og radaroperatører forstår hva som rammet USA og den vestlige verden.

- Sa du nettopp at noe har truffet World Trade Center? spør en lamslått militærmann.

- Sikkert et rykte Noen minutter seinere, advarte myndighetene om at enda et fly var ute av kurs kun 10 km fra Det hvite hus. En flygeleder i Washington kunne ikke tro det.

- Det er sikkert bare et rykte.

En flygeleder hører at det er en brann i World Trade Center, men har ikke sett tv-bildene som går verden rundt.

KAPRER: Mohammed Atta fløy American Airlines Flight 11 inn i World Trade Center og markerte starten for en serie terrorangrep mot USA. Foto: AP/Scanpix
KAPRER: Mohammed Atta fløy American Airlines Flight 11 inn i World Trade Center og markerte starten for en serie terrorangrep mot USA. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Og det er, eh, det er i området vi mistet flyet?

Angrepene var så usannsynlige for sikkerhetsmyndighetene at flere hadde problemer med å forstå at det ikke var en øvelse. Klokka 8.43 lokal tid, 19 minutter etter at American Airlines Flight 11-kaprer Mohammed Atta fortalte flytårnet at «vi har noen fly», klarte fortsatt ikke lederen av flyforsvaret i Nord-Øst-USA å forstå hva som skjedde.

- Jeg har aldri sett så mye «real-world stuff» skje under en øvelse, sa James Fox.

Sjokk og vantro Mens millioner av mennesker verden rundt så det andre flyet treffe World Trade Center direkte på tv, var flygelederne i fullstendig villrede:

- Enda en traff akkurat, traff bygningen.
- Wow.
- Herregud.
- Enda en traff World Trade akkurat nå.
- Hele bygningen bare, eh, blir revet fra hverandre.
- Herregud.
- Himmel. Ok. Jeg antar dere kommer til å få en travel dag.

Kunne vært tapt Lydopptakene er publisert av Rutgers Law Review, som hadde i oppgave å gjennomgå samtlige lydopptak fra den forferdelige dagen.

- Råmateriale ble brukt til å rekonstruere hva som skjedde 11. september. Det var ikke enkelt å få tak i alle lydopptakene. Hvis vi ikke hadde presset på så hardt som vi gjorde, ville mange av disse kritiske samtalene gått tapt for alltid, heter det i rapporten.

Hele rapporten og lydopptakene ligger ute her.