Omikron

«Sitter fast» i Sør-Afrika: - Litt kaos

Lisa Dean (60) og ektemannen ferierer i Sør-Afrika. Nå frykter de at de ikke kommer seg hjem til jul, og forteller om fortvilelse blant lokalbefolkningen.

I SØR-AFRIKA: Lise Dean og ektemannen vet ikke hvordan de skal komme seg hjem fra Sør-Afika, etter at flyet deres ble kansellert som følge av den nye coronavarianten. Foto: Privat
I SØR-AFRIKA: Lise Dean og ektemannen vet ikke hvordan de skal komme seg hjem fra Sør-Afika, etter at flyet deres ble kansellert som følge av den nye coronavarianten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi skulle reist hjem på fredag, men flyet er kansellert. Vi har ikke klart å få noe informasjon om hva som skjer nå, og alt er litt kaos, forteller Lise Dean (60) på telefon fra Sør-Afrika.

Hun og ektemannen har feriert i den lille byen Knysna i Sør-Afrika siden 16. oktober. Denne uka skulle de vende snuten nordover og ta fatt på juleforberedelser i hjembyen Larvik. Nå er alt uvisst, etter at flyselskapet Turkish Airlines har kansellert flygingen til Istanbul.

Flere flyselskaper har kansellert flygingene sine til og fra sørlige Afrika, etter at sørafrikanske forskere forrige uke varslet Verdens helseorganisasjon (WHO) om en potensielt mye mer smittsom virusvariant, omikron.

- Veldig dyrt

- Det var umulig å komme gjennom til Turkish Airlines sitt kontor i Istanbul, men vi fikk til slutt kontakt med kontoret i Johannesburg. De var usikre på hva som skjedde med billettene våre, og vi fikk beskjed om å ta kontakt igjen torsdag, forteller Dean.

Etter råd fra Utenriksdepartementet har de vært i kontakt med både reiseselskap og forsikringsselskap. Forsikringsselskapet kunne fortelle at reiseforsikringen ikke dekket kanselleringen. Dermed må ekteparet eventuelt kjøpe nye billetter.

POPULÆRT: Knysna og Garden Route er populære reisemål for både utenlandske turister og sørafrikanere. Foto: Pivat
POPULÆRT: Knysna og Garden Route er populære reisemål for både utenlandske turister og sørafrikanere. Foto: Pivat Vis mer

- Hvis vi vil hjem må vi kanskje reise med British Airways eller Lufthansa. Det blir veldig dyrt.

Paret har feriert i Knysna i 15 år. Den lille byen, som ligger rundt seks timers kjøretur øst for Cape Town, er en del av det populære reisemålet Garden Route National Park.

Det er langt unna Gauteng, provinsen som er hardest rammet av den nye virusvarianten.

- Det er veldig lite smitte her. Vi er ute i åpen natur, og sitter og ser utover Det indiske hav. Akkurat nå er det en vakker solnedgang, forteller Dean over telefon.

NY VIRUSVARIANT: Lurer du på hva omikron-viruset er, og hvordan det kan påvirke oss i Norge? Dette vi om den nye varianten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Anton Lier Vis mer

Vil hjem til jul

Selv om Dean vedkjenner at det ikke er det verste stedet å «sitte fast» på, så skulle paret gjerne kunne komme seg hjem i god tid før jul.

- Vi har muligheten til å forlenge oppholdet her, men nå har vi begynt å telle dager. Vi vil ikke sitte i karantene på julaften, og vi har masse forpliktelser med familien hjemme. Vi vil heller ikke risikere å sette oss på et tettpakket fly hvor det kan være smittede.

27. november innførte regjeringen nye, strengere innreiseregler for reisende fra flere land i sørlige Afrika. Det innebærer blant annet at alle som ankommer Norge har plikt til å gjennomføre test før innreise, ved ankomst, og sju dager etter innreise. De må også være i karantene i ti døgn, uavhengig av om man kan framvise dokumentasjon på at man er fullvaksinert eller har gjennomgått sykdom.

Karantenen må gjennomføres på karantenehotell. Ved negativ PCR-test kan man etter tre døgn gjennomføre resten av karantenen i egen, egnet bolig.

Ved negativ PCR-test tatt tidligst 7 døgn etter innreise kan karantenen avsluttes.

Trenger medisinsk utstyr

Larvik-paret er en del av en større gjeng med nordmenn som leier eller eier ferieboliger i området. Dean forteller at flere av disse nå er i samme situasjon som dem.

- Noen har bestemt seg for å bli værende over nyttår, andre har bestilt nytt fly 16. desember. Da begynner vi å tenke «skal vi sitte buret inne på julaften?».

Dean var selv noen andre utfordringer. Hun har stomi etter å ha vært kreftsyk for et par år siden. Dermed trenger hun noe helt nødvendig medisinsk utstyr.

- Men jeg tror jeg får tak i det her, sier hun.

Lokalbefolkning fortviler

Knysna og Garden Route er populære turistmål, og høysesongen sto på trappene. Dean har snakket med flere innen turistnæringa som nå rennes ned av avbestillinger.

- Folk er veldig, veldig fortvilet. De har hatt det mye tøffere enn oss i Norge, og her finnes det ingen støtteordninger. Nå skulle det ta seg opp igjen, men plutselig mister de masse bookinger. Heldigvis er sørafrikanere flinke til å feriere i eget land, forteller nordmannen.

- Var dere bekymret for at dette kunne skje da dere reiste ned i oktober?

- Nei, vi var ikke bekymret i det hele tatt. Vi var her i fjor på samme tid, etter at Sør-Afrika åpnet for innreise. Da hadde vi ingen problemer, selv om vi ikke var vaksinerte. Nå var vi vaksinerte, og tenkte at vi var trygge.

Strenge tiltak

Dean forteller at det er mye strengere smitteverntiltak i Sør-Afrika enn hjemme i Norge. I området de bor i er det blant annet portforbud mellom klokka 23, og klokka 04.00. Restauranter og serveringssteder stenger klokka 22, slik at de ansatte skal få komme seg hjem innen portforbudet inntrer.

- Vi kommer ikke inn noe sted, verken på restauranter eller i klubbhuset på golfbanen, uten at vi får målt temperaturen, har på munnbind, registrerer oss, og spriter hendene. Taxisjåfører får bøter dersom de har passasjerer som ikke har på munnbind. Vi føler oss veldig trygge her, forteller den norske 60-åringen.

Hun berømmer samtidig sørafrikanerne for den strenge håndteringen, og synes det er ufortjent om den nye varianten påvirker landets rykte negativt.

- Blir vi sett på som spedalske når vi kommer hjem? Det oppfattes nesten slik, sier Dean.

Onsdag ble de første tilfellene av omikron-varianten påvist i Norge. Se mer i kartet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer