PAR: Shane Bauer (27) og Sarah Shourd (31) har vært sammen i tre år. Nå er de forlovet - i det iranske fengselet der de sitter anklaget for spionasje. Foto: FREETHEHIKERS.COM/AP/SCANPIX
PAR: Shane Bauer (27) og Sarah Shourd (31) har vært sammen i tre år. Nå er de forlovet - i det iranske fengselet der de sitter anklaget for spionasje. Foto: FREETHEHIKERS.COM/AP/SCANPIXVis mer

Sitter fengslet i Iran - fridde med hjemmelagd ring

Shane (27) og Sarah (31) hevder de var på fottur. Iran mener de er spioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I snart et år har Shane Bauer (27), kameraten Joshua Fattal (27) og kjæresten Sarah Shourd (31) sittet i Evin-fengselet i Irans hovedstad Teheran. Grunn: De ble tatt på iransk side av grensa mot Nord-Irak i juli i fjor, mistenkt for spionasje. Ethvert forsøk på å få de tre vennene fri har mislyktes, og framtida er uviss.

Men ett lyspunkt har de tre opplevd den siste tida: Shane har fridd til Sarah i fengselet, skriver AP.

På knærneDe tre fengslede amerikanernes mødre kom nettopp tilbake fra et følelsesladd besøk hos barna i fengselet, og det er de som forteller at Shane, under det timelange daglige samværet med vennene, gikk ned på knærne og fridde til kjæresten gjennom tre år.

Forlovelsesringen har han vevd med tråder fra T-skjorta si. Etter planen skal han gifte seg med Sarah så snart de er hjemme igjen i USA.

MAMMABESØK: De siktede amerikanernes mødre fikk visum for å besøke barna i fengselet, og dro med et håp om å få dem med hjem - men måtte dra tomhendt tilbake til USA. Her fra møtet på et hotell i Teheran i forrige uke. Foto: PRESS TV/AFP/SCANPIX
MAMMABESØK: De siktede amerikanernes mødre fikk visum for å besøke barna i fengselet, og dro med et håp om å få dem med hjem - men måtte dra tomhendt tilbake til USA. Her fra møtet på et hotell i Teheran i forrige uke. Foto: PRESS TV/AFP/SCANPIX Vis mer

- Forlovelsen viser at de har håpet i behold, og at de planlegger framtida. Det er veldig bra, sier Shanes mor Cindy Hickey til nyhetsbyrået.

Hun og de to andre mødrene hadde håp om å få med seg barna tilbake til USA etter det mye omtalte møtet på et hotell i Teheran - men måtte reise tomhendt tilbake.

- MisforståelseShane, Sarah og Joshua har hele tida hardnakket hevdet at det hele beror på en misforståelse; de har forklart at de var på fottur i det kurdiske Nord-Irak og rett og slett forvillet seg over grensa mot Iran. Der ble de arrestert av grensestyrkene og etter hvert ført til fengselet der de nå sitter.

Saken har imidlertid stått på stedet hvil siden det ble annonsert at de tre ville bli tiltalt for spionasje i november. Så langt er ingen formell tiltale tatt ut, og amerikanerne har ikke fått treffe sine advokater. Møtet med mødrene er første gang de kommuniserer med familien i løpet av fengselsoppholdet.

- VAR PÅ HAIKETUR: Shane, Sarah og vennen Joshua Fattal (27, i midten) har sittet i iransk fengsel siden juli i fjor. De hevder at de forvillet seg inn på iransk territorium mens de var på fottur i kurdiske Nord-Irak. Foto: PRESS TV/REUTERS/SCANPIX
- VAR PÅ HAIKETUR: Shane, Sarah og vennen Joshua Fattal (27, i midten) har sittet i iransk fengsel siden juli i fjor. De hevder at de forvillet seg inn på iransk territorium mens de var på fottur i kurdiske Nord-Irak. Foto: PRESS TV/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Irans etterretningsminister Heydar Moslehi uttalte på søndag at han ikke har den minste tvil om at de tre er spioner, og har foreslått å utveksle dem mot iranske fanger i amerikansk varetekt. USA på sin side står hardt på at de er «uskyldige turister» og vil foreløpig ikke gå med på noen utveksling, skriver Reuters.

StorpolitikkTidligere iranske uttalelser tyder på at myndighetene slett ikke er bombesikre på at amerikanerne er spioner; president Mahmoud Ahmadinejad har tidligere uttalt at han håper de tre er i stand til å bevise sin uskyld - men legger til at de fortjener straff for grensekrenkelsen.

Men med de nylige uttalelsene ser det altså ut til at amerikanerne kan bli fanget i et storpolitisk spill - og saken deres hjelper definitivt ikke på konflikten mellom USA og Iran når det gjelder det omstridte atomprogrammet. Etterretningsminister Moslehi mener USA må gå med på utvekslingen som et svar på godviljen Iran viste da de innvilget mødrene visum for å besøke barna.

Shane og Sarah bor egentlig i Syrias hovedstad Damaskus, der han jobber som journalist og hun som engelsklærer. Miljøaktivisten Joshua kom til Damaskus for å besøke dem, og de dro sammen til de kurdiske områdene i Irak på haiketur, ifølge deres versjon.

STOR INTERESSE: Møtet mellom de fengslede amerikanerne og mødrene ble behørig dekket av iranske og amerikanske medier. Seansen fant sted på et hotell i Teheran. Foto: AP/SCANPIX
STOR INTERESSE: Møtet mellom de fengslede amerikanerne og mødrene ble behørig dekket av iranske og amerikanske medier. Seansen fant sted på et hotell i Teheran. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Et fjerde medlem av reisefølget, Shon Meckfessel, ble syk og måtte bli på hotellet i Suleimaniya den dagen vennene ble arrestert.