Sitter i voldelig skrekkfengsel

- Han går nok gjennom de tøffeste dagene av sitt liv, sier misjonær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fengselet der den narkotatte nordmannen sitter varetektsfengslet er et av de mest beryktede i Colombias tungt belastede fengselsystem.

Tv-dokumentaren «A Jail in Colombia» beskriver La Modelo som et fengsel som er mer kontrollert av fangene enn av de 150 vaktene som skal vokte de 5000 fangene, i et fengsel beregnet for under halvparten så mange.

Her handler alt om å ha penger. Hvis man besitter kontanter, kan man skaffe seg alt fra dyner og mat, til alkohol, dop og våpen. De med mest penger, betaler vaktene for at de skal låse dem ut og inn dit de vil, skriver den spanske avisa El Mundo i en reportasje fra 1999.

De beskriver fengselet som det absolutt farligste i Colombia.

Penger, våpen og drap

I april 2000 var La Modelo åsted for en av de blodigste fengselsopprørene i colombiansk historie. Minst 25 ble drept. Opptøyene ble utløst av at det ble funnet et mishandlet lik i et kloakkrør innenfor fengselsmurene.

Da fengselet ble ransaket etter det blodige opprøret ble det funnet rifler, åtte granater og flere tusen kniver, skrev Human Rights Watch i en rapport.

I juni 2001 første sammenstøt mellom fanger i fengselet til at ti personer ble drept. Volden og uroen i La Modelo-fengselet førte blant annet til at Colombias fengselsdirektør måtte gå av.

HER SITTER HAN: Dette bildet er fra La Modelo-fengselet i Bogotá i 1999. Foto: AP/Javier Galeano/SCANPIX
HER SITTER HAN: Dette bildet er fra La Modelo-fengselet i Bogotá i 1999. Foto: AP/Javier Galeano/SCANPIX Vis mer

- Ikke et godt sted å være

Det Norske Misjonsforbundet i Bogotá, som jobber med å skape forsoning mellom fanger fra geriljabevegelsen, paramilitære grupper og vanlige kriminelle miljøer, sier forholdene i fengselet er blitt bedre.

- Det har skjedd noe der de siste årene. Det har vært jobbet intenst for å rydde opp, sier Kristin Pedersen, som har vært inne i fengselet.

Men, legger hun til:

- Det er ikke et godt sted å være, og han vil være veldig isolert der inne hvis han ikke snakker spansk, sier Pedersen til Dagbladet.no.

- Skuddhull i veggene 

Øyvind Berberg, også han tilknyttet Det Norske Misjonsforbundet, var sist inne i fengselet i mai i år.

- Du får inntrykk av at det er et fengsel med mange problemer når du kommer inn, går gjennom alle kontrollene og ser alle skuddhullene i veggene, sier Berberg.

Sitter i voldelig skrekkfengsel

Han sier at selv om det er mindre vold innenfor fengselsveggene nå enn for sju-åtte år siden, har det vært brutale voldsepisoder i La Modelo-fengselet etter 2000.

- Dette går gjerne i bølgedaler. Hvis det kommer inn noen fanger som er veldig sterke og mektige skaper det mer rivalisering, sier den norske misjonæren.

- Tøffeste dagene av sitt liv

Også Berberg tegner et bilde av et knalltøft miljø der penger styrer alt. Har du mye penger kan du kjøpe den beste cella. Har du ikke penger derimot:

- Hvis noen sliter med gjeld der inne må de gjerne betale med livet.

Berberg sier at den varetektsfengslede nordmannen neppe vil få mye tid for seg selv i det overbefolkede fengselet.

- Det er veldig tøft, trangt og intenst der inne. Han går nok definitivt gjennom de tøffeste dagene av sitt liv, sier Berberg til Dagbladet.no.

Sa han skulle til Venezia

Den varetektsfengslede Vestfold-mannen i 20-årene ble tatt på den internasjonale flyplassen i Bogotá forrige lørdag. Søndag ble han framstilt for varetektsfengsling.

Det er fortsatt uklar hvor lenge nordmannen vil sitte varetektsfengslet.

Ifølge en kilde Dagbladet.no har vært i kontakt med skal Vestfold-mannen ha blitt pågrepet med rundt 5,5 kilo kokain i bagasjen. Før han dro til Colombia skal han ha sagt til venner og familie at han skulle på ferie til Venezia.