Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Annen verdenskrig:

Sitter igjen med regning på 375 000 etter tapt rettssak om krigsheltens medaljer

Shetlands-Larsens datter vant ikke fram i Bergen tingrett.

KRIGSHELT PÅ NORDSJOEN: Sjøoffiser Leif Andreas Larsen, med tilnavnet Shetlands-Larsen, var en del av Englandsfarten under krigen, en risikabel transportrute over Nordsjøen mellom norskekysten og Shetland med fiskeskøyter, også kalt Shetlandsbussen. Han krysset Nordsjøen 52 ganger med agenter, flyktninger og våpenlaster. Her i uniform under den allierte marineøvelsen "Operation Mainbrace" i september 1952. Arkivfoto: NTB Scanpix.
KRIGSHELT PÅ NORDSJOEN: Sjøoffiser Leif Andreas Larsen, med tilnavnet Shetlands-Larsen, var en del av Englandsfarten under krigen, en risikabel transportrute over Nordsjøen mellom norskekysten og Shetland med fiskeskøyter, også kalt Shetlandsbussen. Han krysset Nordsjøen 52 ganger med agenter, flyktninger og våpenlaster. Her i uniform under den allierte marineøvelsen "Operation Mainbrace" i september 1952. Arkivfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datteren til Leif Andreas Larsen tapte striden om hvem som eier medaljer, diplomer og utmerkelser etter krigshelten.

Rettssaken gikk i Bergen tingrett i april, og nå er det klart at datteren Marit Larsen tapte saken og samtidig ble dømt til å betale til sammen 375 000 kroner i sakskostnader, melder NRK.

TAPTE: Marit Larsen krevde å få tilbake medaljene etter sin far Shetlands-Larsen. Foto: Eivind Senneset.
TAPTE: Marit Larsen krevde å få tilbake medaljene etter sin far Shetlands-Larsen. Foto: Eivind Senneset. Vis mer

Krigshelten fra Bergen - kjent som Shetlands-Larsen - fikk flere norske og utenlandske utmerkelser for sin innsats under 2. verdenskrig, og ble en av de høyest dekorerte allierte marineoffiserer under og etter krigen. Han døde i 1990.

Marit Larsen hadde saksøkt tre av Leif Andreas Larsens søsken og et barnebarn, samt Minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen og komiteens styreleder Stein Ole Ugelvik Larsen.

Tre år før Leif Andreas Larsen (1906 - 1990) døde ga han bort gjenstandene til komiteen på én betingelse – at det ble reist et samtidsmuseum i Fyllingsdalen der gjenstandene skulle stilles ut.

Men museet ble ikke en realitet. Det er en del av bakgrunnen for at datteren gikk til privat søksmål.

Ifølge datteren tilbakekalte hennes mor medaljene da Shetlands-Larsen døde. De ble utstilt i Bergens Sjøfartsmuseum, mens resten av samlingen ble igjen hos komiteen, ifølge NRK.

Marit Larsen hevder at moren deretter tilbakekalte hele samlingen i 1999. Noen måneder seinere døde moren.

Mesteparten av samlingen ble så overlevert til Nordsjøfartsmuseet i Telavåg, som eies av Museum Vest. Siden da har samlingen vært der.

(NTB).

Hele Norges coronakart