Sitter ikke på brød og vann

Mangemillionær Mikhail Khodorkovskij sitter ikke på brød og vann. I Russland kan rike kjøpe seg bedre soningsforhold enn en fattig stakkar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tre dager har dommer Irina Kolesnikova lest opp begrunnelsen for dommen over mannen som inntil i vår var Russlands rikeste. Det hele kan ta lengre tid, for det er mange A4-ark igjen å lese.

Hovedpersonen Khodorkovskij kostet på seg litt svart humor i går. Fra jernburet i rettslokalet, som er der for å ydmyke alle russiske fanger, sa han:

-  Jeg trodde ikke det kunne bli mer interessant enn forfølgelsen av meg, men det er dette.

Alvorlig syke

Humoren kan bli enda svartere når Khodorkovskij skal sone. Sannsynligvis skal han sone i en straffearbeidsleir i Sibir eller helt nord i Russland. Russiske fengsler er blant verdens verste, og to av tre fanger er alvorlig syke. Av i underkant av én million fanger er 120 000 i mental ubalanse, 90 000 er narkomane, 50 000 har tuberkulose og 35 000 har hiv.

I tillegg bor de trangt. Russiske forhørsfengsler har celler på 10 kvadratmeter, der det ofte er stuet sammen åtte- ti fanger. Her deler de innsatte sprøyter, og de sterke fangene voldtar regelmessig de svake. Mennene må sove på skift, og lufta er stinn av svette mannskropper.

TV og dusj

Men i det halvannet året Khodorkovskij har vært fengslet, har han sluppet å sone sammen med vanlige kriminelle. I Russland kan man kjøpe seg rom med TV og dusj. Men i motsetning til fangene i overfylte celler må Khodorkovskij tåle isolasjon. Også i en arbeidsleir vil Khodorkovskij normalt kunne kjøpe seg bedre soningsforhold og lettere straffarbeid, enn en vanlig fange.

Spenningen i Khodorkovskij-saken dreier seg nå om hvor lang dom han får. Hans forsvarere mener at den begrunnelsen som så langt er lest opp, gir rom for å gi Khodorkovskij mindre enn de ti åra påtalemyndigheten har lagt ned påstand om.

Khodorkovskij er allerede funnet skyldig i den viktigste anklagen mot ham - skattesnyteri - og hans selskap Yukos er stykket opp og solgt til interessenter som står nær president Vladimir Putin.

Dom vil falle i en av de nærmeste dagene.

PÅ TILTALEBENKEN: Mikhail Khodorkovskij (41) er funnet skyldig i den viktigste anklagen mot ham - skattesnyteri. Her fra retten, hvor han som fange må oppholde seg i et jernbur for å bli ekstra ydmyket.