Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sitter klistret til norske tv-bilder

TV-skjermen i Katjas og Slavas kjøkken i Murmansk viser bilder av norske dykkere som kjemper for å åpne luka bak på «Kursk». For første gang får to unge vennepar i denne byen et realistisk inntrykk av ubåtdramaet. De følger intenst med, og det de ser, vekker sterke reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er rett og slett forbanna. Her ser vi for første gang hva som skjer takket være norske dykkere. Og her ser vi at vår marine ikke engang har redningsutstyr til å redde våre folk hvis ulykken er ute, sier Slava.

- Det er noe helt nytt å se disse bildene. Det gir et bilde av hvilket helvete det har vært der nede. Dessuten sier det alt om den russiske redningsaksjonen at det måtte norske dykkere til for at man kunne begynne arbeidet med å åpne evakueringsluka, sier Katja.

Bare show

Ilja rister på hodet. Meldingen har kommet om at de norske dykkerne aldri har sett en kropp i slusa mellom den indre og den ytre evakueringsluka på «Kursk». På et tidspunkt i går var det fortsatt mange som trodde på et mirakel, at norske dykkere virkelig hadde sett en mann, og at man ikke kunne se om han var levende eller død.

- Dette er bare et show, sier Ilja. Med fortvilelse har Russland fulgt dramaet i Barentshavet på nært hold. Nå følger de takket være TV-bildene av norske dykkere dramaet med innlevelse, selv om de innerst inne vet at alt håp er ute for de 118 mennene om bord.

- Det er ikke lenger noen som kan ha noe realistisk håp, sier Ilja.

Det er ikke bare Slava som er forbannet. Samboeren Katja er også rasende på myndigheter som har satt hemmelighold og politisk prestisje foran ønsket om å redde liv.

For sein hjelp

- Selvsagt skulle man ha takket ja til hjelp tidligere. Jeg tror alle her i Murmansk mener at regjeringen først skulle tenke på å redde mennesker, og ikke på statshemmeligheter, sier Katja.

President Vladimir Putin sto i går fram på TV og sa at den absolutt første prioritet nå var å gjøre alt for å redde liv, hvis det fortsatt var liv om bord på «Kursk».

Men det at Putin ikke takket ja til tilbudet om utenlandsk hjelp helt fra den fatale eksplosjonen om bord på Kursk, mer enn antyder at statshemmeligheter var viktigere enn det å redde mennesker i begynnelsen av denne tragedien. Mediepresset har gjort dette til et stort politisk problem for Putin. Men i Katjas og Slavas leilighet vil man ikke snakke så direkte om Putin til vestlig presse.

Selvrespekt

Slava mener imidlertid at ulykken om bord på Kursk er et nytt slag for russeres selvrespekt.

- Denne ulykken viser at vi har veldig mye å gjøre både i regjeringen, forsvaret og i samfunnet som helhet, sier han. Han mener det er sjokkerende at den russiske marinen ikke har penger nok til verken vedlikehold av de prestisjefulle Oskar-2-ubåtene, eller til redningsutstyr, sier Slava.

SJOKKERTE: Katja (t.v.), Slava, Sveta og Ilja fra Murmansk fulgte fortvilet med på de norske tv-bildene fra ubåtdramaet som ble vist på russisk fjernsyn i går.